Αυξάνει τις πιέσεις προς τους φοροφυγάδες το υπουργείο Οικονομικών το οποίο σχεδιάζει ένα νέο, αυστηρό πλαίσιο με βάση το οποίο όχι μόνο θα οδηγείται στο Αυτόφωρο όποιος συλληφθεί να μην αποδίδει ΦΠΑ, αλλά και δεν θα μπορεί να εξαγοράσει ή να μετατρέψει την ποινή του- εφόσον καταδικαστεί- και επομένως θα οδηγείται στη φυλακή, αν προηγουμένως δεν έχει εξοφλήσει το σύνολο της οφειλής του.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί ως τα τέλη Ιανουαρίου και διαμορφώνεται κατόπιν και των αυστηρών συστάσεων της τρόικας να δοθεί έμφαση στο θέμα της σύλληψης της φοροδιαφυγής, ώστε όχι μόνο να αυξηθούν τα έσοδα, αλλά και να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου μεταξύ των φορολογουμένων.
Παράλληλα, το ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπει τη δημιουργία ενός κεντρικού διευθυντηρίου φορολογικών ελέγχων και ενός νέου συστήματος αξιολόγησης των εφοριακών, όπως προβλέπεται και στο Μνημόνιο, με δείκτες απόδοσης και με δυνατότητα να απολύονται οι επίορκοι υπάλληλοι.
Ποιες είναι οι βασικές ρυθμίσεις
Αναλυτικότερα οι βασικές ρυθμίσεις που εξετάζονται είναι οι εξής:
Η μη απόδοση ΦΠΑ που σήμερα είναι ποινικό αδίκημα, αλλά στιγμιαίο, να γίνει διαρκές. Έτσι, θα οδηγείται στο Αυτόφωρο όποιος συλληφθεί να έχει κλέψει ΦΠΑ έστω και στο παρελθόν και όχι μόνο αν συλληφθεί επί τόπου, όπως ισχύει σήμερα. Αυτό θα εφαρμοστεί φυσικά για μη απόδοση φόρου πάνω από ένα ποσό. Σήμερα το όριο είναι τα 75.000 ευρώ. Το όριο αυτό εξετάζεται να μειωθεί.
Όποιος καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης για μη απόδοση ΦΠΑ (ή και άλλα ποινικά αδικήματα) να μην μπορεί να την εξαγοράζει ή να τη μετατρέπει, αν προηγουμένως δεν έχει εξοφλήσει την οφειλή του. Αυτό σημαίνει ότι όποιος δεν πληρώσει την οφειλή του θα οδηγείται στη φυλακή. Κάτι που πιστεύουν στο υπουργείο Οικονομικών ότι θα λειτουργήσει πραγματικά αποτρεπτικά, αφού το σημερινό καθεστώς δεν αποδίδει. Σήμερα, σημειώνουν, μπορεί κάποιος να καταδικαστεί σε πέντε χρόνια φυλάκιση και να την εξαγοράσει πληρώνοντας π.χ. 10.000 ευρώ, ενώ η οφειλή του μπορεί να φτάνει τα 300.000 ευρώ. Από εκεί και πέρα, αν δεν έχει περιουσιακά στοιχεία να του κατασχέσει το Δημόσιο, δεν πληρώνει, ενώ έχει «κλέψει» 300.000 ευρώ.
Να αυξηθεί από 25% που είναι σήμερα στο 50% η προκαταβολή του βεβαιωμένου φόρου που υποχρεούται να πληρώσει ο φορολογούμενος προκειμένου να μπορεί να προσφύγει στο Φορολογικό Δικαστήριο.
Να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός επίλυσης των φορολογικών διαφορών, ένα είδος διαμεσολαβητή, που θα μπορεί να λύνει τις διαφορές με γρήγορες διαδικασίες και θα αποσυμφορήσει τα δικαστήρια.
Να καθιερωθεί ο θεσμός του οικονομικού εισαγγελέα. Θα είναι ένας γενικός εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος, ο οποίος θα στεγάζεται μάλιστα στο υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, και ο οποίος θα μπορεί να προωθεί γρήγορα και τεκμηριωμένα τις υποθέσεις φοροδιαφυγής στα δικαστήρια. Με αυτόν τον τρόπο ελπίζει να αποφύγει τις μεγάλες καθυστερήσεις που σημειώνονται σήμερα στον τομέα των δικαστηρίων.
Να αναδιοργανωθούν οι μηχανισμοί ελέγχων, με μεταφορά των εξουσιών από τις επιμέρους ΔΟΥ σε κεντρικό επίπεδο. Το σχέδιο προβλέπει να ενισχυθεί η ανίσχυρη σήμερα Γενική Διεύθυνση Ελέγχων που υπάρχει στο υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να μπορεί να ασκεί τον επιτελικό της ρόλο, δηλαδή να χαράσσει πρόγραμμα ελέγχων, αλλά και εισπράξεων, που επίσης θα περάσουν στην αρμοδιότητά της. Στο ίδιο πλαίσιο εξετάζεται το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν 14-15 μεγάλες ΔΟΥ, εκ των οποίων οι 4-5 στην Αθήνα και 2-3 στη Θεσσαλονίκη, που θα στελεχωθούν από έναν ειδικό κλάδο ελεγκτών. Οι ελεγκτές θα αξιολογούνται με βάση ειδικά κριτήρια και προτεραιότητα θα έχει φυσικά το πόσο «αδιάφθοροι» είναι.
Το διευθυντήριο αυτό που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί δεν θα λειτουργεί «ανταγωνιστικά» προς το ΣΔΟΕ, το οποίο είναι περισσότερο αστυνομικού χαρακτήρα όργανο. Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο Οικονομικών ελπίζει να περιορίσει τα φαινόμενα της διαφθοράς, αφού θα περιοριστούν οι συναλλαγές που ανθούν κυρίως σε τοπικό επίπεδο. Να καθιερωθεί ένας νέος μηχανισμός αξιολόγησης των εφοριακών, με βάση δείκτες απόδοσης, και σε περίπτωση διαπιστωμένης διαφθοράς να απολύονται οι επίορκοι υπάλληλοι, όπως έχει ζητήσει η τρόικα. Χαρακτηριστικά, το ΔΝΤ επισημαίνει στην τελευταία έκθεσή του ότι οι διαδικασίες απόλυσης είναι πολύ χρονοβόρες και χρησιμοποιούνται σπάνια. Επομένως, τώρα πρέπει να γίνουν ταχύτερες και να οδηγούν ευκολότερα στην απόλυση των επίορκων υπαλλήλων.
Διαβάστε επίσης: Ποιές ποινές προβλέπονται για τη φοροδιαφυγή