«Σταγόνα στον ωκεανό» η αποκάλυψη των τριών υποθέσεων
Η κομπίνα στο ΙΚΑ με τους 7 υπαλλήλους να απο-λογούνται στην ανα-κρίτρια και να προφυλακί-ζονται, καθώς και άλλες δύο υποθέσεις που αναδεικνύουν σε μέγιστο βαθμό τη διαφθορά που επικρατεί στο Δημόσιο τομέα, ήλθαν στην επιφάνεια.
• Η σύλληψη του υπαλλήλου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ο οποίος εκβίαζε τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο ανώνυμης χρηματιστηριακής επενδυτικής εταιρίας στη Θεσσαλονίκη και απαιτούσε χρηματικά ποσά για να αποτρέψει τον έλεγχο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
• Η σύλληψη δύο υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης που εμπλέκονται σε υπόθεσης εκβίασης επιχειρηματία από την περιοχή της Αργολίδας, ιδιοκτήτη Ξενοδοχειακής μονάδας. Τα δύο πρόσωπα, η εισαγγελία ανακοίνωσε τα ονόματά τους είχαν «αναλάβει» να εγκρίνουν επιχορήγηση για τουριστική επένδυση 4,7 εκατ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω με προσημειωμένα χαρτονομίσματα 120.000 ευρώ.
Η διαφθορά στο Δημόσιο τομέα, παρά τα τρία περιστατικά – συλλήψεις που αποκαλύφθηκαν αυτή την εβδομάδα έχει πάρει τιτάνιες διαστάσεις και δεν αποκλείεται μάλιστα, σύμφωνα με οικονομικούς κύκλους αυτή να έχει γιγαντωθεί και εξαιτίας της ύφεσης, αλλά και του «πολιτικού προβλήματος» που υπάρχει στη χώρα.
Όμως δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και η Ε.Ε. έχει στηλιτεύσει τα κρούσματα αδιαφάνειας και διαφθοράς στη χώρα, τα οποία εάν όχι «επώαζαν» και συγκάλυπταν οι κυβερνήσεις, τουλάχιστον τα ανέχονταν, αφού πέρα από τις μεμονωμένες δράσεις επίορκων δημοσίων υπαλλήλων πολλές φορές «πρωταγωνιστές» στα «κυκλώματα» και στα σκάνδαλα ήταν οι ίδιοι οι πολιτικοί υπουργοί.
Το Ευρωβαρόμετρο
Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, το 56% των Ελλήνων πολιτών έχει πέσει θύμα της διαφθοράς και του «εκβιασμού» δημοσίων λειτουργών με τη «μέθοδο» της μίζας κλπ. Οι κατηγορίες οι οποίες εντοπίζονται ως ιδιαίτερα «αμαρτωλές» είναι οι εφορίες, (επίκαιρες οι αποκαλύψεις και ο πόλεμος που ξέσπασε με τον Σπινέλη), η Πολεοδομία, τα Δασαρχεία και τα υπουργεία. Αυτή την εβδομάδα στη Βουλή, όπου συζητήθηκε το σχέδιο νόμου για το Πειθαρχικό Δίκαιο των Δημοσίων Υπαλλήλων, τα στοιχεία που ήλθαν στο «φως» και καταδεικνύουν πέρα από όλα τα άλλα και την ατιμωρησία πέρα απ’ όλα.
Για τις συγκεκριμένες τρεις υποθέσεις, πέρα από τις αυτές καθ’ αυτές ευθύνες των «πρωταγωνιστών» υπαλλήλων του ΙΚΑ, υπαλλήλων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και των στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης, υπάρχουν ευθύνες και για τους πολιτικούς τους προϊσταμένους, οι οποίοι όφειλαν να γνωρίζουν τι συμβαίνει στα του οίκου τους.
Όπως για παράδειγμα στο ΙΚΑ, που η απάτη ζημίωσε το Δημόσιο με 6 εκατ. ευρώ και εκμεταλλευόταν το διάτρητο σύστημα λειτουργίας του Ιδρύματος το οποίο «επέτρεπε» στο συγκεκριμένο κύκλωμα με έδρα το υποκατάστημα της Καλλιθέας να δρα επί εννέα συνεχή χρόνια.
Όμως και στην περίπτωση του ξενοδόχου Άρη Μάρκου από την Αργολίδα, σαφώς υπάρχουν ευθύνες, καθώς ο επιχειρηματίας έχει καταγγείλει την υπόθεση στον πρώην υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάννη Παπαθανασίου, ο οποίος δεν έκανε απολύτως τίποτα (ο ίδιος ο πρώην υπουργός το αρνείται).
Η περιπέτεια του ξενοδόχου
Η ιστορία της μίζας «φωλιάζει» εδώ και χρόνια στο υπουργείο Ανάπτυξης. Για κάποιους αποτελεί «κοινό μυστικό» αλλά η ομερτά δεν έχει σπάσει παρά την αποκάλυψη της πρόσφατης δράσης των στελεχών που συνελήφθησαν.
Στο «παιχνίδι» των επιδοτήσεων και του εύκολου κέρδους μπαίνουν, πέρα από τα οποία εσωτερικά κυκλώματα και διάφορες «εταιρίες» που αναλαμβάνουν και προωθούν φακέλους ένταξης σε διάφορα προγράμματα… διεκδικώντας όχι απλώς αμοιβή, αλλά και ποσοστά.
Άνθρωποι που γνωρίζουν πολλά γύρω από το «γαϊτανάκι» που έχει στηθεί κάνουν λόγο για αθέμιτες διαδικασίες, για «παρέλαση» των στελεχών αυτών των εταιριών οι οποίοι τις περισσότερες φορές καταφέρνουν να γίνουν κάτι περισσότερο από «φίλοι» με τα «γρανάζια» των προγραμμάτων του υπουργείου, είτε αυτά αφορούν το ΕΣΠΑ, είτε άλλα κοινοτικά προγράμματα.
Η περίπτωση του ξενοδόχου Άρη Μάρκου από το Δρέπανο Αργολίδας που έχει το ξενοδοχείο Resort & Thalasso Kandia’s Castle (105) δωματίων είναι ενδεικτική. Για μια επένδυση 21 εκατομμυρίων που έκανε, «πάλευε» εδώ και 6 χρόνια να υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο 3299/2004, προκειμένου να πάρει το 30% της επιδότησης. Στην αρχή τα κυκλώματα του ζήτησαν 700.000 ευρώ.
Οι καταγγελίες τόσο του ίδιου όσο και του αδελφού του Κώστα δεν έπιασαν τόπο.
Ο αγώνας δρόμου που έκαναν δεν απέδωσε. Στις 3 Φεβρουαρίου ο υφυπουργός Θάνος Μωραΐτης υπέγραψε για την επιδότηση, 4.740.000 ευρώ. Το «κύκλωμα» για την επίσπευση των διαδικασιών και τη μεσολάβηση τού ζήτησε το 4%. Μετά έπεσε στο 2,5%. Η υπόθεση της «επ’ αυτοφώρου» με τα «σημαδεμένα» 120.000 ευρώ συγκλόνισε το πανελλήνιο, αλλά ο επιχειρηματικός κόσμος δεν «έπεσε από τα σύννεφα». Το κρούσμα αυτό αρκεί να ξυπνήσει τις συνειδήσεις και το αίσθημα ευθύνης των αρμοδίων;