Αλώβητη παραμένει μέχρι στιγμής η ευρωπαϊκή οικονομία από τις πρόσφατες αυξήσεις των τιμών πετρελαίου, παίρνοντας χθες μία “βαθιά ανάσα” από τις διαβεβαιώσεις της Σαουδικής Αραβίας ότι θα ενισχύσει τις πετρελαϊκές εξαγωγές της για να καλύψει τις απώλειες του ιρανικού αργού.
Η Σαουδική Αραβία άφησε χθες να εννοηθεί ότι θα προβεί τόσο σε μεμονωμένη δράση όσο και σε συνεργασία με τις υπόλοιπες χώρες του Περσικού Κόλπου για να επαναφέρει τις τιμές σε “λογικά” επίπεδα, καθώς έχει ήδη γνωστοποιήσει στις αρχές του έτους τη θέση της, ότι μία ιδανική τιμή πετρελαίου είναι τα 100 δολάρια το βαρέλι.
Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλί αλ-Ναίμι, διαμήνυσε ότι η προσφορά πετρελαίου εξακολουθεί να υπερβαίνει τη ζήτηση κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως και οι σημερινές τιμές αργού στα 125 δολάρια το βαρέλι δεν δικαιολογούνται δεδομένης της αναιμικής κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας.
Ο Σαουδάραβας υπουργός δήλωσε ικανοποιημένος από τις παραγγελίες των πελατών του βασιλείου για πετρέλαιο, προσθέτοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αξιοποιήσει σε πλήρη κλίμακα την παραγωγική της δυναμικότητα των 12,5 εκατ. βαρελιών ημερησίως, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Το Ριάντ παράγει αυτή τη στιγμή 9,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως – πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο εδώ και αρκετές δεκαετίες – ενώ ήδη διαθέτει αποθέματα της τάξης των 10 εκατ. βαρελιών. Δημοσιεύματα Τύπου θέλουν επίσης τη Σαουδική Αραβία να έχει μισθώσει τις τελευταίες ημέρες σουπερτάνκερ χωρητικότητας δύο εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου, θα οποία θα προσαράξουν σε λίγες ημέρες σε λιμένες των ΗΠΑ, αυξάνοντας έτσι την προσφορά.
Καθησυχασμοί
Οι καθησυχαστικές δηλώσεις του Σαουδάραβα υπουργού Πετρελαίου αποκλιμάκωσαν, κάπως, τις πιέσεις στην αγορά πετρελαίου, ενώ έγιναν με ικανοποίηση δεκτές από τις ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, χαρακτήρισε την κίνηση της Σαουδικής Αραβίας ως “εποικοδομητικό σημάδι” σε μία περίοδο που θεωρείται ιδιαίτερα τεταμένη εν όψει του επικείμενου ευρωπαϊκού εμπάργκο στις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δέχεται πιέσεις να μειώσει τις τιμές της βενζίνης, που αποτελεί και ένα από τα βασικά αιτήματα των Αμερικανών ψηφοφόρων εν όψει επικείμενων εκλογών.
Διαφωνία για τα αποθέματα
Η Γαλλία και η Γερμανία είναι αντίθετες σε μία απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν πιθανή μείωση της προσφοράς παρά για να τιθασεύουν τις τιμές, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες. Την προηγούμενη εβδομάδα, πηγή ανέφερε στο Reuters ότι η Βρετανία αποφάσισε να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ σε μία διμερή συμφωνία για την απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων, κάτι ωστόσο που εν συνεχεία διαψεύσθηκε.