Το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι η ύφεση επεσήμανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιώργος Παναγόπουλος στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), μετά τη συνάντηση με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ.
Επίσης τόνισε ότι «δεν θέλουμε δώρα, μόνο αέρα για να ανασάνουμε».
«Το πραγματικό μας πρόβλημα είναι η ύφεση. Με την εξοντωτική λιτότητα δεν θα βγούμε από την κρίση» δήλωσε ο Γιάννης Παναγόπουλος και επεσήμανε ότι η λιτότητα μόνη δεν μπορεί να οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση.
Σύμφωνα με το DPA, τα συνδικάτα που συναντήθηκαν χθες με την κυρία Μέρκελ εισηγήθηκαν την καθιέρωση πανευρωπαϊκού κοινωνικού και αναπτυξιακού συμφώνου, καθώς το κοινωνικό μοντέλο κινδυνεύει με κατάρρευση.
Ενδεικτικά σημειώνεται ότι οι μισθοί στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 25% και στο δημόσιο κατά 40%.
«Δεν ισχύουν πλέον οι συλλογικές συμβάσεις. Η πολιτική λιτότητας κατασπαράζει τους ανθρώπους» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.
Τον κίνδυνο η Γερμανία να χάσει σημαντικό μέρος της δύναμης της από τις εξαγωγές, αν συνεχιστεί η πολιτική της αυστηρής λιτότητας, ανέδειξε και ο κ. Ζόμερ, ο οποίος τόνισε ότι «αν η εσωτερική ζήτηση και η αγοραστική δύναμη του κόσμου συνεχίσουν να μειώνονται, δεν θα μπορούμε ούτε εμείς στην Γερμανία να πουλάμε τα αυτοκίνητά μας» και πρόσθεσε ότι «το δημοσιονομικό σύμφωνο και τα μέτρα λιτότητας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων δεν μπορούν μόνα τους να επιλύσουν την ευρωπαϊκή κρίση».
Η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι «είναι φανερό πως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις».
Δήλωσε, πάντως, διατεθειμένη να ακούσει τις θέσεις των ελληνικών συνδικάτων, ακόμη και σε επίσκεψη στην Αθήνα.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση της κ. Μέρκελ με τον πρόεδρο των Γερμανικών Συνδικάτων Μίχαελ Ζόμερ και εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων από ευρωπαϊκές χώρες, παρουσίασε τις προτάσεις του για έξοδο από την κρίση, αναδεικνύοντας την ανάγκη αλλαγής της πολιτικής που εφαρμόζεται από πολιτικές οι οποίες θα αντιμετωπίζουν, μεταξύ άλλων, την εισφοροδιαφυγή και θα εγγυώνται την σωστή διαχείριση των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων.
Ο κ. Παναγόπουλος τόνισε ότι επιβάλλεται να δοθεί οριστικό τέλος στη συνεχή συμπίεση μισθών και συντάξεων και στην επιβολή νέων φόρων.
«Πρόκειται για αποτυχημένες και επικίνδυνες πολιτικές αργού θανάτου», είπε χαρακτηριστικά.
Αμφισβήτησε δε ευθέως ότι η σημερινή πολιτική μπορεί πράγματι να καταστήσει μακροπρόθεσμα βιώσιμο το χρέος και να εξασφαλίσει υψηλότερη ανταγωνιστικότητα.
«Παρά το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση, το 2015 – το παραδέχονται Κομισιόν και ΔΝΤ – θα χρειαστούν νέα δάνεια», δήλωσε και τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής ενός συμφώνου αλληλεγγύης και ανάπτυξης «για οικονομικά βιώσιμες και κοινωνικά αποδεκτές λύσεις, με συμμετοχή των εργαζομένων, δημοκρατία και σεβασμό των εθνικών και ευρωπαϊκών θεσμών».