Με αυστηρότερο όμως ποινολόγιο για τους επιμένοντες να κωφεύουν
Την παράταση της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο για λίγες ακόμη ημέρες εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, καθώς, δύο μόλις 24ωρα πριν εκπνεύσει ο χρόνος υπαγωγής στη ρύθμιση (Παρασκευή 30 Μαρτίου), δόθηκαν πρόσθετες διευκρινίσεις από το Υπουργείο Οικονομικών.
Λογιστές, φοροτεχνικοί, αλλά και φορολογούμενοι κρίνουν αναγκαία την εν λόγω παράταση, τουλάχιστον έως το Πάσχα, αφενός μεν για να αποφευχθεί συμφόρεση στις εφορίες τις δύο τελευταίες ημέρες και νέα ταλαιπωρία των υπόχρεων, αφετέρου για να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος, ώστε και το Δημόσιο να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί όσον αφορά τις εισπράξεις από τη συγκεκριμένη ρύθμιση.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι, με βάση τις επιταγές του Μνημονίου έως το τέλος του έτους, πρέπει να εισπραχθούν 2 δισ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα προς το Δημόσιο χρέη, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ θα πρέπει να έχει μπει στα δημόσια ταμεία έως το τέλος Ιουνίου.
Με βάση, εξάλλου, τη λίστα των οφειλετών – φυσικών προσώπων που έχει δημοσιοποιηθεί από το υπουργείο Οικονομικών, προκύπτουν τα εξής:
– Πάνω από 5 εκατ. ευρώ και μέχρι 10 εκατ. ευρώ οφείλουν 260 άτομα, τα οποία χρωστούν συνολικά 1,83 δισ. ευρώ.
– Από 10 έως 25 εκατ. ευρώ χρωστούν 182 άτομα, με συνολικό χρέος 2,89 δισ. ευρώ.
– Από 25 έως 50 εκατ. ευρώ οφείλουν 64 άτομα, με το συνολικό χρέος να ανέρχεται στα 2,22 δισ. ευρώ.
– Από 50 έως 100 εκατ. ευρώ χρωστούν 15 άτομα, με το συνολικό χρέος 916,23 εκατ. ευρώ.
– Περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ χρωστούν 15 φορολογούμενοι ο καθένας, ενώ μόνο ένας εκ των οφειλετών χρωστά 952 εκατ. ευρώ και συνολικά τα 15 άτομα οφείλουν 3,2 δισ. ευρώ.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στην εν λόγω ρύθμιση υπάγονται υποχρεωτικά όλες οι οφειλές ή δόσεις οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, με βάση τις διατάξεις του ΚΕΔΕ, μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2012, εφόσον δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ (βασική οφειλή), όταν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, και τις 75.000 χιλιάδες ευρώ (βασική οφειλή), όταν πρόκειται για νομικά πρόσωπα.
Οι υπόχρεοι, που θα υπαχθούν, έχουν δυνατότητα καταβολής των οφειλών τους εφάπαξ ή σε μηνιαίες δόσεις, από δύο έως είκοσι τέσσερις και υπό προϋποθέσεις έως εξήντα, καθώς και απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής κατά ποσοστό ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων της ρύθμισης, εκ των οποίων καθεμία δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 100 ευρώ. Συγκεκριμένα, οι ρυθμιζόμενες οφειλές καταβάλλονται:
– Eφάπαξ με απαλλαγή ποσοστού 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής,
– Aπό 2 μέχρι 12 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή του 90% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής,
– Aπό 13 μέχρι 24 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή του 75% των προσαυξήσεων,
– Aπό 25 μέχρι 36 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή του 60% των προσαυξήσεων,
– Aπό 37 μέχρι 48 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή του 45% των προσαυξήσεων,
– Aπό 49 μέχρι 60 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή του 25% των προσαυξήσεων.
Προτεραιότητα σε όλους όσοι μπορούν να πληρώσουν
Εκτός όμως από το «πρέσινγκ» του Yπουργείου Οικονομικών στους μικροοφειλέτες, το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη ζητήσει από τους 40 ειδικούς ελεγκτές, που στελεχώνουν την Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης, να δώσουν προτεραιότητα στο «κυνήγι» των μεγαλοοφειλετών που έχουν την οικονομική δυνατότητα ή διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία για να εξοφλήσουν τα χρέη τους.
Οι ελεγκτές, μάλιστα, έχουν λάβει ξεκάθαρες εντολές όπως να:
– Aνοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα ή και το εξωτερικό, με τη συνδρομή του ΣΔΟΕ για να προχωρήσουν και στη δέσμευση των καταθέσεων,
– Kάνουν «φύλλο και φτερό» την ακίνητη περιουσία των οφειλετών, ελέγχοντας όχι μόνο τα στοιχεία που έχουν συμπεριλάβει στο έντυπο Ε9 της εφορίας, αλλά «ξεσκονίζοντας» όλα τα υποθηκοφυλακεία της χώρας για να εντοπίσουν επιπλέον περιουσιακά στοιχεία που έχουν οι μεγαλοοφειλέτες ή οι συνυπόχρεοι αυτών και δεν τα έχουν δηλώσει ή μεταγράψει,
– Eντοπίσουν περιουσιακά στοιχεία ή επιχειρήσεις που μεταβιβάστηκαν εικονικά, καθώς και περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν από τρίτους με χρηματικούς πόρους του οφειλέτη,
– προχωρήσουν σε κατασχέσεις ακίνητων και κινητών περιουσιακών στοιχείων και στα χέρια τρίτων.