Τροπολογία με την οποία αλλάζει το άρθρο που αφορά στον τρόπο χρηματοδότησης και πληρωμών πράξεων που εντάσσονται στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, κατατέθηκε χθες στη Βουλή, επισυναπτόμενη στο νομοσχέδιο για την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι οι προκαταβολές και ενδιάμεσες πληρωμές των δικαιούχων για την υλοποίηση των πράξεων που συγχρηματοδοτούνται από τα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν κατάσχονται, δεν υπόκεινται σε κανενός είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζονται με τυχόν οφειλές του δικαιούχου προς το Ελληνικό Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία. Μετά την ολοκλήρωση του έργου ωστόσο, οι τελικές πληρωμές των ανωτέρω δικαιούχων, δύνανται να κατάσχονται, να παρακρατούνται, ή να αποδίδονται για λογαριασμό του δικαιούχου, και καταβάλλονται με την υποχρεωτική προσκόμιση αποδεικτικών ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας.
Για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων, τροποποιείται ο νόμος 3908/2011:
– Αυξάνεται από 40% σε 60%, το ποσοστό των ενισχυόμενων δαπανών, για την κατασκευή, επέκταση και εκσυγχρονισμό κτηριακών εγκαταστάσεων, καθώς και των δαπανών διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου -στην δε περίπτωση των νέων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, το ποσοστό αυτό αυξάνεται κατά 10%.
– Αυξάνεται επίσης από 15 εκατ. ευρώ σε 20 εκτ. ευρώ το όριο των προβλεπόμενων ενισχύσεων που δύναται να παρασχεθούν εντός 4ετίας, για το σύνολο των συνεργαζόμενων ή συνδεδεμένων επιχειρήσεων, αναφορικά με επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται εντός της ίδιας Περιφέρειας.
– Αναστέλλεται για δύο χρόνια η υποχρέωση για την υποβολή έγκρισης δανείου από τον φορέα της επένδυσης, κατά τη φάση υποβολής της πρότασης επενδυτικού σχεδίου.
– Παρέχεται η δυνατότητα επανυποβολής του επενδυτικού φακέλου, ο οποίος δεν υπήχθη στην προβλεπόμενη επενδυτική περίοδο, λόγω εξαντλήσεως των σχετικά διαθεσίμων πόρων της περιόδου αυτής, χωρίς την εκ νέου υποχρέωση υποβολής παραβόλου.
– Με την τροπολογία ορίζεται επίσης ότι οι τακτικοί υπάλληλοι του ευρύτερου δημοσίου τομέα, που κάνουν χρήση των δικαιωμάτων τους γι’ απόσπαση και άδεια, δεν θεωρούνται ως πλεονάζον προσωπικό ούτε αξιολογούνται αρνητικά.
– Τέλος, ορίζεται πως οι ιχθυολόγοι διαφόρων κλάδων, καθώς και το προσωπικό που εργάζεται στις διευθύνσεις της γενικής διεύθυνσης Αλιείας και στις ειδικές αποκεντρωμένες υπηρεσίες της γ.γ. Ναυτιλίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και ασχολείται με ελέγχους και επιθεωρήσεις στον τομέα της αλιείας, υποχρεούται να παρέχει τις υπηρεσίες του και εκτός του κανονικού ωραρίου, καθώς και κατά τις Κυριακές, αργίες και εξαιρέσιμες ημέρες, εφόσον τούτο επιβάλλεται από τις υπηρεσιακές ανάγκες.