Απίστευτος είναι ο φόρτος εργασίας που έχουν επωμισθεί τα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας με το νόμο για τις ρυθμίσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, υπάρχουν υποθέσεις, οι οποίες κατατέθηκαν στις αρχές του 2012 και έχουν πάρει σειρά για να εκδικαστούν μετά από τρία ολόκληρα χρόνια.
Η κατάσταση είναι απερίγραπτη, με τους υπαλλήλους των Ειρηνοδικείων να φωνάζουν ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και από σήμερα να ξεκινούν κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από το Ειρηνοδικείο Αθηνών, που ζητά «ενισχύσεις» με οποιονδήποτε τρόπο άμεσα.
Η κατάσταση σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, όμως, απασχολεί έντονα και τον άλλο ενδιαφερόμενο πόλο, τις τράπεζες.
Εν προκειμένω, αυτό το οποίο παρατηρείται είναι πως μετά την εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου, πληθαίνουν οι ενδείξεις που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οδεύουμε προς μια άτυπη στάση πληρωμών. Κι αυτό γιατί είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι σταματούν να πληρώνουν, για παράδειγμα, τις δόσεις του στεγαστικού τους δανείου, περιμένοντας πρώτα να αποφανθεί το δικαστήριο.
Όταν όμως μεσολαβούν έως τότε τρία χρόνια, τότε γίνεται αντιληπτό τι μπέρδεμα πάει να γίνει.
Το κακό είναι ότι σχεδόν όλοι απ όσους προσφεύγουν στη δικαιοσύνη ζητούν ολική διαγραφή του δανείου τους, η οποία, όμως είναι πολύ δύσκολο να γίνει. Και το θέμα είναι, όταν βγει η αρνητική απόφαση θα μπορούν τότε να πληρώσουν τα συσσωρευμένα χρέη που θα έχουν μαζευτεί;