Σωστή «βόμβα» η πρόταση που τέθηκε χθες από το φαβορί των γαλλικών προεδρικών εκλογών, Φρανσουά Ολάντ, να ζητήσει έλεγχο των δημοσιονομικών, στην περίπτωση που εκλεγεί στον κορυφαίο θώκο της Γαλλίας -κίνηση που θα μπορούσε να δημιουργήσει προηγούμενο και να ανοίξει τον δρόμο για παρόμοιες διαδικασίες στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, ειδικά στην περιφέρεια, «τινάζοντας στον αέρα» την όλη προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης χρέους.
Μία ημέρα αφότου ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των προεκλογικών υποσχέσεών του, ο επικεφαλής των Γάλλων Σοσιαλιστών, ο οποίος προηγείται του συντηρητικού προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, στις δημοσκοπήσεις για το δεύτερο γύρο των εκλογών που θα διεξαχθεί στις 6 Μαΐου, προέβη στην παραπάνω ανακοίνωση μερικές ώρες προτού ο αντίπαλός του παρουσιάσει το δικό του προεκλογικό μανιφέστο.
«Θα βάλουμε το Ελεγκτικό Συνέδριο να πραγματοποιήσει αμέσως μια εκτίμηση… και θα παγώσουμε ορισμένες δαπάνες, όταν θα έχουμε τα αποτελέσματα», δήλωσε ο κ. Ολάντ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Canal+, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τους κόλπους της γαλλικής κυβέρνησης.
Η κίνηση του κ. Ολάντ φαίνεται να έχει διπλό στόχο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters: αφενός μεν να κλέψει μέρος από τη δημοτικότητα του Σαρκοζί, ο οποίος ανακοίνωσε και αυτός το δικό του πρόγραμμα, αφετέρου δε να προετοιμάσει το έδαφος για μέτρα λιτότητας, την ευθύνη για τα οποία μπορεί να ρίξει στο χειρισμό του χρέους και του ελλείμματος από τον προκάτοχό του.
Ο σοσιαλιστής υποψήφιος, ο οποίος προτείνει την πρόσληψη 60.000 εργαζομένων σε σχολικές μονάδες, υποσχέθηκε «πάγωμα» στις τιμές καυσίμων και αύξηση των επιδομάτων πρόνοιας με νομοσχέδια που θα καταθέσει κατά τις πρώτες εβδομάδες της προεδρίας του.
Προειδοποίηση Ζιπέ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ, παρενέβη αμέσως μετά τις δηλώσεις του κ. Ολάντ και προειδοποίησε ότι το οικονομικό και ευρωπαϊκό πρόγραμμα του κ. Ολάντ αποτελεί ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ», που θα μπορούσε να αποδιοργανώσει εντελώς την πολιτική εξόδου της Ευρώπης από την κρίση χρέους.
Το έκτακτο οικονομικό πρόγραμμα 60 ημερών, που παρουσίασε ο Φρανσουά Ολάντ, θα μπορούσε να παρασύρει τη Γαλλία στον γκρεμό, σύμφωνα με τον κ. Ζιπέ, ο οποίος χαρακτήρισε τα σχέδια των σοσιαλιστών για «πάγωμα» των τιμών καυσίμων και ενίσχυση των επιδομάτων πρόνοιας «κοντόφθαλμα» και υποστήριξε ότι η πρόταση για επαναδιαπραγμάτευση του Δημοσιονομικού Συμφώνου θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέο «κύμα» νευρικότητας στις χρηματοοικονομικές αγορές, προκαλώντας «έκρηξη» του οικονομικού συστήματος.
Λίγο αργότερα, ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, παρουσίασε το δικό του προεκλογικό πρόγραμμα, λέγοντας ότι, εάν επανεκλεγεί, θα ζητήσει το «πάγωμα» της συνεισφοράς της χώρας στον προϋπολογισμό της Ε.Ε., με ετήσια εξοικονόμηση πόρων ύψους 600 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Σαρκοζί ανακοίνωσε επίσης ότι θα ψηφίσει το «χρυσό κανόνα» του προϋπολογισμού από το καλοκαίρι του 2012, επικρίνοντας το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το μόνο πολιτικό σχηματισμό στην Ευρώπη «που δεν θέλησε να αναλάβει αυτή τη δέσμευση».
Σημείωσε δε ότι, από το 2016, η Γαλλία πρέπει να έχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, στοχεύοντας σε πλεόνασμα του δημόσιου τομέα στο 0,5% του ΑΕΠ το 2017, για πρώτη φορά από το 1974. Για φέτος, βλέπει το δημόσιο χρέος να φθάνει στο 89,2% του ΑΕΠ, για να κορυφωθεί στο 89,4% το 2013 και να μειωθεί στο 80,2% το 2017.
Ένταση στην Ιταλία
Την ίδια στιγμή, κορυφώνεται η ένταση στη γειτονική Ιταλία, με συνέχιση των κινητοποιήσεων κατά της εργασιακής μεταρρύθμισης του Ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Μόντι.
Το μεγαλύτερο συνδικάτο της Ιταλίας, το CGIL, δεσμεύθηκε να συνεχίσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις, παρά κάποιους συμβιβασμούς που μετριάζουν μερικά από τα αρχικά σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης. Οι κορυφαίες βιομηχανικές και εργοδοτικές ενώσεις της Ιταλίας χαρακτήρισαν ανεπαρκείς και αντιπαραγωγικές τις αναθεωρημένες μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό.
«Το κείμενο είναι ιδιαίτερα επαχθές και δεν είναι αυτό που συμφωνήσαμε», ανέφερε η Εμμα Μαρτσεγκάλια, επικεφαλής της εργοδοτικής ένωσης Confindustria, σε δηλώσεις της στην εφημερίδα Financial Times, αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις των δύο περίπου μηνών που κατέληξαν στις αρχικές κυβερνητικές προτάσεις στα τέλη Μαρτίου.
Τη σκληρή εκτίμηση της Confindustria για το προσχέδιο, που παρουσιάστηκε χθες στο κοινοβούλιο, συμμερίζονται εκπρόσωποι τραπεζών, ασφαλιστικών, συνεταιριστικών οργανώσεων, εκπροσώπων του λιανεμπορίου, ενώ ακόμη και ο αγροτικός κόσμος τάσσεται εναντίον ορισμένων άρθρων, σε μία εξέλιξη που επιφέρει σημαντικό πλήγμα στον Μάριο Μόντι και στην αξιοπιστία του στις διεθνείς αγορές.
Σοβαρή η περίπτωση της Ισπανίας
Η σημαντικότερη δοκιμασία στις προσπάθειες της Ευρωζώνης για οικονομική ανάκαμψη δεν ήταν ποτέ η Ελλάδα, αλλά η Ισπανία και οι μέχρι τώρα χειρισμοί των Ευρωπαίων πολιτικών δεν φαίνεται να πείθουν επενδυτές και αγορές.
Το πρόγραμμα μέτρων λιτότητας που παρουσίασε η ισπανική κυβέρνηση δεν στάθηκε αρκετό να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους όχι μόνο για την Ισπανία, αλλά και για ολόκληρη την Ευρωζώνη. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις χρειάζεται να αλλάξουν πορεία πλεύσης, προτού να είναι αργά, επισημαίνεται σε σχετική ανάλυση του Bloomberg.
Σε μία χαρακτηριστική δήλωση, ο Μπιλ Γκρος της Pimco, σε μήνυμά του στο Twitter, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα ήταν ένα εξάνθημα, η Πορτογαλία μια πληγή και η Ισπανία ένας όγκος, σημειώνοντας ότι «δεν μπορείς να διορθώσεις μια κρίση με λιτότητα και νέο χρέος».
Εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προειδοποίησε χθες ότι η Μαδρίτη βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές προκλήσεις, που συνεπάγονται την ανάγκη για την προώθηση οικονομικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, Τζέρι Ράις, το ΔΝΤ μελετάει τις λεπτομέρειες του ισπανικού προϋπολογισμού -που παρουσιάσθηκε στο κοινοβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα και προβλέπει βαθιές περικοπές δαπανών.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ζητήσει από την Ισπανία τη μείωση του ελλείμματος προϋπολογισμού κατά 3,2 ποσοστιαίες μονάδες φέτος. «Θα εστιάσουμε στην ανάγκη συμμόρφωσης με το νέο στόχο, όχι μόνο σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης αλλά και σε επίπεδο των τοπικών αυτοδιοικήσεων», δήλωσε ο κ. Ράις. «Είναι σαφές ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ισπανία είναι σοβαρές», δήλωσε ο κ. Ράις.
Στην κατάσταση της Ισπανίας αναφέρθηκε και ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί. Στο πλαίσιο της παρουσίασης του προγράμματός του, ο κ. Σαρκοζί υπογράμμισε «την αδυναμία της Ισπανίας να είναι στο “ραντεβού” των δεσμεύσεων που ανέλαβε».