Η φράση κάθε πέρυσι και καλύτερα δεν αρκεί για να περιγράψει την οικονομική κατάσταση των Ελλήνων, οι οποίοι όπως φαίνεται, θα κληθούν φέτος να περάσουν ένα Πάσχα «σκληρής» λιτότητας.
Ένας συνδυασμός παραγόντων, όπως η δραστική μείωση των εισοδημάτων, ως αποτέλεσμα των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, η αύξηση της φορολογίας, η ανελαστικότητα των τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και οι ανατιμήσεις σε μία σειρά άλλων όπως για παράδειγμα τα καύσιμα και τα εισιτήρια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, αναγκάζουν τους Έλληνες να περάσουν το φτωχότερο Πάσχα των τελευταίων δεκαετιών.
Πολλοί είναι μάλιστα εκείνοι που λένε ότι δεν θα εγκαταλείψουν το κλεινόν άστυ, όπως έκαναν άλλες χρονιές, καθώς τα χρήματα δεν φτάνουν.
Εκείνοι δε που θα το επιχειρήσουν, μάλλον πρέπει να γνωρίζουν ότι θα αναγκαστούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς όπως αναφέρουν «Τα Νέα»:
– Η κούρσα των διεθνών τιμών των καυσίμων τον τελευταίο χρόνο εκτόξευσε το κόστος της αμόλυβδης, η οποία σε ορισμένες περιοχές της χώρας έχει φτάσει ακόμα και τα 2 ευρώ το λίτρο, τιμή απαγορευτική για μεγάλες μετακινήσεις.
– Όσον αφορά στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, μόλις την περασμένη εβδομάδα οι τιμές τους αυξήθηκαν κατά 6%, με αποτέλεσμα όποιος αποφασίσει να ταξιδέψει με πλοίο ακόμη και στην οικονομική θέση θα δώσει περισσότερα χρήματα από ό,τι την περσινή χρονιά.
– Για όσους δεν διαθέτουν κάποιο φιλικό σπίτι ή εξοχικό για τη διαμονή τους, ούτε οι τιμές στα καταλύματα φαίνεται να ακολουθούν την πορεία των εισοδημάτων, αφού σε σχέση με πέρυσι οι μειώσεις είναι ελαφρώς χαμηλότερες και σε ορισμένες περιπτώσεις και αυξημένες σε σχέση με πέρυσι.
– Όσον αφορά στο πασχαλινό τραπέζι, τα πράγματα μπορεί είναι καλύτερα καθώς όπως όλα δείχνουν οι τιμές στα περισσότερα είδη είναι ίδιες με πέρυσι και σε αρκετές περιπτώσεις και χαμηλότερες. Ο οβελίας, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 9 – 9,2 ευρώ το κιλό για τα γάλακτος, ενώ τα βαρύτερα αρνιά θα πωλούνται σημαντικά φθηνότερα. Χαμηλότερες είναι οι τιμές και σε λαχανικά και φρούτα, ενώ οι αυξήσεις που καταγράφονται αφορούν κυρίως είδη σουπερμάρκετ.