Τη χορήγηση επιπλέον οικονομικής στήριξης σε χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δημοσιονομική κρίση απέκλεισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung δήλωσε ότι η Γερμανία έκανε ό,τι ήταν απαραίτητο. «Τα κράτη εφαρμόζουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, βρισκόμαστε στο δρόμο προς μια δημοσιονομική ένωση και υπάρχει ισχυρός μηχανισμός στήριξης ως ασφαλιστική δικλείδα”.
Ο Σόιμπλε υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας των κρατών – μελών. «Το σημαντικό είναι να κάνουν όλοι τις υποχρεώσεις τους και να σταματούν με ολοένα νέες απαιτήσεις, φήμες και ερωτήματα να δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στο φυτό της εμπιστοσύνης, που πάει να ανθίσει.
Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών η Γερμανία διαδραματίζει ρόλο – κλειδί στην κρίση χρέους. «Αυτήν τη στιγμή η χώρα δανείζεται με πολύ χαμηλά επιτόκια, αλλά αυτό δεν μπορεί μακροπρόθεσμα να διατηρηθεί» πρόσθεσε ερμηνεύοντας την εξέλιξη ως δείγμα αβεβαιότητας.
Ανέφερε επίσης ότι η χώρα του θα καταβάλει το μερίδιο εισφορών στο σχεδιαζόμενο μόνιμο μηχανισμό στήριξης νωρίτερα από ότι έχει συμφωνηθεί, δηλαδή από 8,7 δις ευρώ φέτος και του χρόνου, ενώ η τελευταία δόση των 4,3 δις ευρώ θα καταβληθεί το 2014.
Ισπανία: Θα τα καταφέρουμε μόνοι μας
«Η Ισπανία θα τα καταφέρει στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις» διαβεβαιώνει από τις στήλες της Frankfurter Allgemeneine Zeitung ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουις ντε Γκίντος. Παραδέχεται ότι έγιναν λάθη στο παρελθόν και ότι η νέα κυβέρνηση διαθέτει ισχυρή λαϊκή εντολή για να περάσει μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεις.
Ο ισπανός υπουργός Οικονομικών απαριθμεί τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα και σκιαγραφεί τα επόμενα βήματα, όπως μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο, κυρίως στους τομείς υγείας και παιδείας και καλύτερη ρύθμιση της αγοράς με την απελευθέρωση του εμπορίου και των υπηρεσιών. «Αυτή η χρονιά θα είναι δύσκολη» παραδέχεται, “γιατί θα θέσουμε τις βάσεις εξυγίανσης. Η κυβέρνηση έχει συνείδηση τη κατάστασης και δεν θέλει να ξυπνήσει εσφαλμένες προσδοκίες. Το εγχείρημα είναι δύσκολο μέσα σε κλίμα ύφεσης και ανεργίας».
Προς τους Ευρωπαίους εταίρους, ο ντε Γκίντος στέλνει πασχαλινό μήνυμα. «Η ισπανική κυβέρνηση θέλει μεταρρυθμίσεις και τάξη στα δημόσια ταμεία. Κληρονομήσαμε μια κακή κατάσταση. Πρέπει τώρα να κάνουμε σε έξι μήνες ότι δεν κάναμε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Αλλά θα κάνει καλό στην Ισπανία και θα την μετατρέψει σε αξιόπιστο ευρωπαίο εταίρο».
Πορτογαλία: Θα επιβιώσουμε
Συνέντευξη στην εφημερίδα die Welt έδωσε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο. «Η Ελλάδα ήταν μια εξαιρετική περίπτωση στην Ευρώπη και αναδιάρθρωση δεν είναι πουθενά αλλού αναγκαία, η βιωσιμότητα του χρέους της Πορτογαλίας είναι δεδομένη», τονίζει.