Παρά τις θυσίες και τα αιμοδιψή μέτρα η ΕΕ συνεχίζει να κουνά το δάχτυλο στην Ελλάδα και να συνεχίζει με επιτακτικό ύφος να κάνει συστάσεις για…ανάπτυξη.
Όπως αναφέρεται σε προσχέδιο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα παρουσιαστεί σήμερα στις Βρυξέλλες και το οποίο έχει στην κατοχή του το Reuters, «η Ελλάδα πάσχει από έλλειψη ικανότητας να εφαρμόσει τις πολιτικές, να διαχειριστεί τα δημόσια οικονομικά της, να συλλέξει φόρους, να ανοίξει τις αγορές στον ανταγωνισμό, να καταστήσει πιο αποτελεσματικό και καινοτόμο τον μηχανισμό προμηθειών του δημοσίου, να πληρώνει τους προμηθευτές ή να παρέχει έγκαιρο δικαστικό έλεγχο».
Η Κομισιόν αναμένεται να δημοσιοποιήσει αργότερα σειρά προτάσεων σχετικά με το πώς θα μπορέσει να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης η ελληνική οικονομία, έτσι ώστε να μπορέσει η χώρα να εξυπηρετήσει το δυσβάστακτο χρέος της. Η έκθεση της Κομισιόν που αριθμεί 40 σελίδες αναφέρεται στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, η ανάκαμψη της οποίας είναι κρίσιμη για το μέλλον της ευρωζώνης.
Παράλληλα, η Κομισιόν επιχειρεί να δημιουργήσει ένα κλίμα αισιοδοξίας.
«Η Ελλάδα μπορεί να βασιστεί στις δυνάμεις της – τη ναυτιλία, τον τουρισμό, τα πανεπιστήμια της και γενικά το καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό της, καθώς επίσης και να εκμεταλλευτεί την τοποθεσία της για να λειτουργήσει ως κέντρο logistics και ενέργειας στην νοτιοανατολική Ευρώπη», αναφέρεται στο έγγραφο.
Ωστόσο, η Κομισιόν εκτιμά ότι, προτού η Ελλάδα επιστρέψει στην ανάπτυξη, θα πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο των δημόσιων οικονομικών της. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στην περικοπή των δαπανών παρά στην αύξηση των φόρων, για να περιορίσει τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία. Ζωτικής σημασίας θεωρείται επίσης η βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.
Άλλη μία προτεραιότητα που πρέπει να θέσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με το έγγραφο, είναι η αποκατάσταση της παροχής ρευστότητας μετά τη μείωση της χορήγησης δανείων από τις τράπεζες.
Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών με ευρωπαϊκά κεφάλαια έως τον Σεπτέμβριο.
Διαβάστε επίσης: Κι άλλο αίμα…με τη σφραγίδα της Κομισιόν