Μέσα Μαΐου έρχεται η Τρόικα στην Αθήνα, όπου θα πραγματοποιήσει την πρώτη της συνάντηση με το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές της 6ης Μαΐου και θα επιστρέψει αργότερα, στις αρχές Ιουνίου, για τον έλεγχο του Μνημονίου 2 και την οριστικοποίηση του πακέτου μέτρων, ύψους 11,6 δισ. ευρώ περίπου, για την περίοδο 2013-2014.
Παράλληλα, ξανά στο προσκήνιο έρχεται το σενάριο παράτασης ενός έτους, έως το 2015, για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ, ώστε να αμβλυνθούν οι συνέπειες της λιτότητας στην ανάπτυξη.
Αυτό το σενάριο είχε αναφερθεί και την περίοδο που γινόντουσαν οι διαπραγματεύσεις για το νέο Μνημόνιο και έτσι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να δοθεί η παράταση, ώστε το 2013-2014 να ληφθούν μέτρα 4,5% του ΑΕΠ και άλλο 1% του ΑΕΠ το 2015.
Σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο, η κυβέρνηση πρέπει να εξοινομήσει περί τα 3,5 δισ. ευρώ από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Καθοριστικός παράγοντας θα είναι οι εκτιμήσεις για την αναμενόμενη ύφεση της οικονομίας εφέτος. Αν η ύφεση ξεπεράσει το 4,7%, τότε θα χρειασθούν πρόσθετα μέτρα και για τη φετινή χρονιά.
Επιπλέον, ερωτηματικό αποτελεί η στάση της Κομισιόν, καθώς το ΔΝΤ έχει ήδη πει ότι μπορεί να διαθέσει περί τα 8 δισ. ευρώ περίπου στην Ελλάδα το 2015.
Στο θέμα της πιθανής παράτασης αναφέρθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Dow Jones Newswires, όπυ δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «προφανώς, εάν η πορεία προσαρμογής ήταν λιγότερο απότομη, ο αντίκτυπος στην ανάπτυξη θα ήταν μικρότερος, και μια ελαφρώς πιο μακρά πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής θα μπορούσε να είχε μικρότερο αντίκτυπο στην ανάπτυξη».
Παράλληλα, επισήμανε με νόημα ότι αυτό θα απαιτούσε μεγαλύτερη χρηματοδότηση απ’ αυτήν που είναι ήδη διαθέσιμη.