Ανοιχτό άφησε ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι το ενδεχόμενο σύγκλησης άτυπης συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, πριν από την προγραμματισμένη σύνοδο του Ιουνίου, στην οποία κεντρικό θέμα θα είναι η ανάπτυξη.
«Δεν αποκλείω να οργανωθεί ένα άτυπο δείπνο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 27 για να προετοιμάσουμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διάρκεια ενός συνεδρίου στις Βρυξέλλες. Δεν έδωσε ωστόσο καμιά διευκρίνιση για το χρονοδιάγραμμα.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρόκειται να συνεδριάσουν στις 28 και 29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, σε μια σύνοδο κορυφής που αναμένεται ότι θα είναι και πάλι αφιερωμένη στην ανάπτυξη και την απασχόληση.
Οι αυξημένες πλέον πιθανότητες επικράτησης του Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών σηματοδοτούν ραγδαίες εξελίξεις στην ευρωζώνη, όπου ήδη πληθαίνουν οι δηλώσεις αξιωματούχων για ανάληψη δράσης με στόχο την ανάπτυξη.
Ο Ολάντ διευκρίνισε πάντως σήμερα ότι η προσέγγισή του όσον αφορά στην οικονομική ανάπτυξη είναι διαφορετική από εκείνη του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό δίκτυο France Info, ο Ολάντ είπε ότι ο Μάριο Ντράγκι τάσσεται υπέρ ενός «συμφώνου ανάπτυξης και προτείνει ακόμη και την επιστροφή προς τα πίσω σε σχέση με το δημοσιονομικό σύμφωνο», αλλά «δεν περιλαμβάνει τα ίδια με τα δικά μου στοιχεία αναπτυξιακής πολιτικής».
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ «προσθέτει στοιχεία ακόμη ισχυρότερου ανταγωνισμού, φιλελευθεροποίησης, ακόμη και ιδιωτικοποίησης», ανέφερε ο Ολάντ, διευκρινίζοντας πως αυτό δεν συμπίπτει με τη δική του προσέγγιση της ανάπτυξης.
Ο Γάλλος υποψήφιος, ο οποίος τάσσεται από την έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης του ευρωπαϊκού συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας, δήλωσε χθες ότι εάν εκλεγεί θα απευθύνει μνημόνιο προς τους ευρωπαίους ηγέτες προτείνοντας πεδία οικονομικής ανάπτυξης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τάχθηκε χθες ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέρ ενός ευρωπαϊκού «συμφώνου ανάπτυξης», πέραν του συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας.
«Έχουμε ένα δημοσιονομικό σύμφωνο…οφείλουμε να γυρίσουμε προς τα πίσω και να καταρτίσουμε με βάση αυτό ένα σύμφωνο ανάπτυξης», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είναι αντίθετος με μία περισσότερο άμεση συμμετοχή της ΕΚΤ στην ανάπτυξη, αλλά τάσσεται υπέρ της συνέχισης της δημοσιονομικής ανάταξης των χωρών και της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων, κυρίως στον τομέα της αγοράς εργασίας.