Δεν επετεύχθη συμφωνία στη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών (Ecofin), που είχε ως αντικείμενο την εφαρμογή των νέων κανονισμών για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών «Βασιλεία ΙΙΙ».
Οι διαβουλεύσεις, που διάρκεσαν 16 ώρες, ήταν άκαρπες, παρά τη συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε η δανική προεδρία της ΕΕ και πλέον οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν στο επόμενο Ecofin στις 15 Μαίου.
Η «Βασιλεία ΙΙΙ», επιβάλλει στις τράπεζες να έχουν αποθεματικά διαθέσιμων κεφαλαίων που να ανέρχονται στο 7% των χορηγούμενων δανειοδοτήσεων, έναντι 2% που είναι σήμερα.
Η συζήτηση όμως προσέκρουσε στις απαιτήσεις της Βρετανίας, της Σουηδίας, της Πολωνίας και της Τσεχίας. Η δανική προεδρία της ΕΕ κατέθεσε πρόταση η οποία επιτρέπει στα κράτη που το επιθυμούν να απαιτήσουν συμπληρωματικά αποθεματικά 3% επιπλέον του 7%. Για αποθεματικά πάνω από το του 3% θα πρέπει να υπάρχει σχετική γνωμοδότηση της Κομισιόν.
Το Νοέμβριο του 2010 η ΕΕ είχε υιοθετήσει τους νέους διεθνείς κανόνες, παράλληλα με άλλες χώρες της Ομάδας των 20 (G-20), στο πλαίσιο των προσπαθειών για την πρόληψη μελλοντικών κρίσεων λόγω των τραπεζών και για να μειωθεί η ανάγκη διάσωσης τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.
Οι νέοι κανόνες για την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναμένεται να εφαρμοστούν σταδιακά αρχής γενομένης το 2013.
Στο επίκεντρο των νέων κανόνων είναι η απαίτηση προς τις τράπεζες να κρατούν περισσότερο κεφάλαιο για να μπορούν να αντιμετωπίζουν με καλύτερο τρόπο οικονομικές κρίσεις και υφέσεις.
Ένα ζήτημα είναι ότι χώρες όπως η Βρετανία και η Σουηδία πιέζουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ να μπορούν να επιβάλλουν μονομερώς κανονισμούς για ακόμα υψηλότερη τραπεζική κεφαλαιοποίηση, εάν επιθυμούν να το κάνουν.
Όμως, οι επικριτές αυτής της προσέγγισης εκφράζουν την ανησυχία ότι εάν οι απαιτήσεις είναι υπερβολικά υψηλές, αυτό θα μειώσει την προσφορά πιστώσεων και άρα την οικονομική ανάπτυξη σε ολόκληρη την ΕΕ.