Παρά το ότι οι ελληνικές βουλευτικές εκλογές της Κυριακής «επισκιάζονται» από τις προεδρικές της Γαλλίας, όλος ο κόσμος και περισσότερο η Ευρώπη έχουν στραμμένα τα ανήσυχα βλέμματά τους στην Αθήνα, καθώς το εδώ εκλογικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για δυσάρεστες εξελίξεις στις αγορές της Ευρωζώνης και ειδικά στην περιφέρεια, που αυτή τη στιγμή περνά νέα κρίση εξαιτίας της Ισπανίας.
Οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν θα υπάρξει ξεκάθαρος νικητής, με τα δύο μεγάλα κόμματα -ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ- να συγκεντρώνουν αθροιστικά περίπου 38%, ποσοστό που δείχνει ότι δεν είναι εξασφαλισμένη η κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε περίπτωση συνεργασίας.
Συνεπώς, είτε θα εξασφαλίσουν με οριακή πλειοψηφία μία από κοινού διακυβέρνηση είτε θα πρέπει να συσταθεί ένας ευρύς συνασπισμός από μικρότερα κόμματα, που αντιτίθενται ωστόσο στην πολιτική της λιτότητας, εξέλιξη που με τη σειρά της θα αυξήσει τις πιέσεις στη νέα κυβέρνηση να διαπραγματευθεί τμήματα από τη δεύτερη δανειακή σύμβαση.
Ορισμένοι οικονομολόγοι, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters, θεωρούν ότι οι εκλογές της Κυριακής ενδέχεται να οδηγήσουν την Ελλάδα στο ναδίρ που είχε βρεθεί πέρυσι το Νοέμβριο, με επαναφορά των σεναρίων εξόδου από το ευρώ, πυροδοτώντας ένα ντόμινο που θα οδηγήσει τα ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας ξανά στη ζώνη κινδύνου.
“Η πολιτική παράλυση στην Ελλάδα μετά τις εκλογές ενδέχεται να οδηγήσει σε στάση πληρωμών, ακόμη και σε απειλές εξόδου από το ευρώ. Πιστεύουμε ότι η τρόικα ίσως να μην έχει άλλη επιλογή από το να διακόψει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, εάν δεν υπάρχει κυβέρνηση”, αναφέρει ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, αναλυτής της Bank of America.
Στην άποψη αυτή συνηγορεί και κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ο οποίος δήλωσε στο Reuters ότι “δεν έχει απομείνει πλέον άλλη υπομονή ή χρόνος για την Ελλάδα με μοναδική πλέον επιλογή την έξοδο από το ευρώ, εάν η νέα κυβέρνηση δεν θελήσει τη συμφωνία που έχει υπογραφεί”.
Αυτό ακριβώς είναι κάτι που γνωρίζουν οι διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές, οι οποίες τον τελευταίο καιρό ασκούν έντονες πιέσεις στις αγορές της Ευρωζώνης και ειδικά στην περιφέρεια, με επίκεντρο την Ισπανία και την Ιταλία, όπου οι αποδόσεις των ομολόγων τους έχουν κατά καιρούς φθάσει σε επικίνδυνα επίπεδα.
Συστάσεις από το ΔΝΤ
Την ανάγκη συνέχισης του προγράμματος μεταρρυθμίσεων από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις. Σύμφωνα με το Ράις, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που έχει εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση σε αντάλλαγμα για την οικονομική ενίσχυση των δημόσιων πιστωτών της χώρας αυτής.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: “Όσον αφορά στο ζήτημα του τι θα ζητηθεί από τη νέα κυβέρνηση, όλοι γνωρίζουμε ότι τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα έχουν δεσμευτεί να σεβαστούν τους κύριους στόχους του προγράμματος (των μεταρρυθμίσεων που επεξεργάστηκε το ΔΝΤ), και ως εκ τούτου τίποτα δεν έχει αλλάξει στο σημείο αυτό: θα είναι η εφαρμογή των βασικών στόχων αυτού του προγράμματος”. Ο κ. Ράις, σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι η αποστολή του ΔΝΤ για την Ελλάδα θα επιστρέψει μετά τις εκλογές, όταν θα έχει σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση, χωρίς όμως να αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία για την επιστροφή.
Αγορά ομολόγων
Η αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων κρατεί καλά, δεδομένου ότι τα spreads και οι αποδόσεις συρρικνώνονται τις τελευταίες ημέρες, αν και σε περιορισμένο βαθμό, αντιστεκόμενα στις ριπές της Ισπανίας, η οποία εκτιμάται ότι θα αποτελέσει τον επόμενο “αδύναμο κρίκο” της Ευρωζώνης που θα προστρέξει σε αναζήτηση οικονομικής βοήθειας.
Και πάλι όμως, η τιμή των 24 περίπου σεντς στην οποία κινείται σήμερα το 10ετές ελληνικό ομόλογο, με απόδοση γύρω στο 20%, αντανακλά την προσδοκία των αγορών ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αποφύγει νέα αναδιάρθρωση του χρέους της. “Εάν κάποιος κοιτάξει την τιμή του νέου ελληνικού ομολόγου… θα διαπιστώσει ότι ήδη προεξοφλεί νέο μεγάλο haircut.
Όταν βλέπεις τόσο χαμηλές τιμές, το γεγονός αυτό δεν αντανακλά μόνο την πιθανότητα στάσης πληρωμών, αλλά ακόμη και την απομάκρυνση από το ευρώ”, ανέφερε ο Αλεσάντρο Τζιανσάντι, στρατηγικός αναλυτής της ING. O οικονομολόγος της Lloyds Bank, Αχιλλέας Γεωργολόπουλος, εκτιμά ότι εάν ο κυβερνητικός συνασπισμός που θα προκύψει από τις εκλογές δεν έχει αρκετές έδρες στη Βουλή, τότε αυτό θα πυροδοτήσει νέες πιέσεις στην περιφέρεια, με το μεγαλύτερο πλήγμα να υφίσταται η Ισπανία και η Ιταλία, με τις πιέσεις βεβαίως να γίνονται αισθητές και στα ελληνικά ομόλογα.
Η Lloyds κάλεσε τους επενδυτές να σπεύσουν να αγοράσουν 10ετή αυστριακά και φινλανδικά ομόλογα έναντι ισπανικών πριν από τις εκλογές, προκειμένου να προστατευθούν, στοιχηματίζοντας σε άνοδο των τιμών των δύο παραπάνω ομολόγων, καθότι τα γερμανικά είναι υπερβολικά ακριβά.
Ήδη, η αγορά και τα αντισταθμιστικά ταμεία έχουν επαναπροσδιορίσει τη θέση τους απέναντι στα ελληνικά και γαλλικά ομόλογα, καθώς Ελλάδα και Γαλλία δεν φαίνονται και τόσο φιλικά προσκείμενες απέναντι στην τρόικα, κάτι που μεταφράζεται σε μεγαλύτερη αστάθεια.