Την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ θεωρεί ως ένα από τα πλέον πιθανά «εναλλακτικά σενάρια» η Fitch σε σχετική έκθεσή της για το μέλλον της Ευρωζώνης και μάλιστα δύο μόλις μέρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση στη χώρα μας.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχει άμεσες συνέπειες και στις άλλες χώρες, με πιθανές αποχωρήσεις από το ευρώ και άλλων περιφερειακών μελλών, ενώ την ίδια στιγμή θα επηρεαστεί και το επίπεδο αξιολόγησης της «καρδιάς» της Ευρωζώνης.
Ο Fitch εκτιμά ότι το πιο πιθανό σενάριο για το μέλλον της Ευρωζώνης είναι ότι θα καταφέρει να επιβιώσει από την κρίση χρέους, αλλά υποστηρίζει ότι, από τα εναλλακτικά σενάρια, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι αυτό που μοιάζει το πιο πιθανό.
Συγκεκριμένα, ο Fitch αναφέρει ότι τα εναλλακτικά σενάρια για την Ευρωζώνη είναι: «Ελληνική έξοδος», «Ευρώ-μάρκο» (εκτός ευρώ η Γερμανία και ο πυρήνας, αφήνοντας στο ευρώ τις υπόλοιπες χώρες), «Hμι-δημοσιονομική Ενωση», «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης» και «Πλήρης διάλυση». Από τα σενάρια αυτά η Fitch θεωρεί ότι η έξοδος της Ελλάδας συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να πραγματοποιηθεί.
Όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος στην έκθεσή του, αν το σενάριο αυτό πραγματοποιηθεί, όλα τα κράτη της Ευρωζώνης θα τοποθετηθούν σε Rating Watch Negative (RWN), με όσα βρίσκονται ήδη σε αρνητικό οutlook να διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο υποβάθμισης.
Αρχικά ο Fitch θα υποβαθμίσει την Κύπρο, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, εξαιτίας του «προηγουμένου της ελληνικής εξόδου» και τον κίνδυνο μετάστασης στις τράπεζες, τις αγορές ομολόγων και τη διαφυγή κεφαλαίων. Σύμφωνα με το διεθνή οίκο, η Κύπρος θα είναι ο αδύναμος κρίκος εξαιτίας της τεράστιας έκθεσής της στην Ελλάδα, ενώ οι Ιταλία και Ισπανία κινδυνεύουν με υποβάθμιση στο BBB. Ταυτόχρονα κινδυνεύουν και τα μέλη με αξιολόγηση ΑΑΑ.
Συνολικά, πάντως, ο οίκος πιστεύει ότι η πιθανότητα διάσπασης της Ευρωζώνης και εξαφάνισης του κοινού νομίσματος παραμένει χαμηλή, δεδομένου του υπέρογκου δημοσιονομικού, οικονομικού και πολιτικού κόστους, ενώ υπάρχουν και οι ισχυρές πολιτικές δεσμεύσεις για τη διατήρηση της νομισματικής ένωσης.