Πάγο σε όλα έχει βάλει το ΔΝΤ με το βλέμμα στις ελληνικές κάλπες.
Μάλιστα ο εκπρόσωπός του απέφυγε και χθες να τοποθετηθεί για τις ελληνικές εκλογές, επανέλαβε όμως τη θέση του Ταμείου για πιστή εφαρμογή της δανειακής σύμβασης και του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας.
Περαιτέρω και πιθανότατα πιο σαφείς θέσεις αναμένεται να υπάρξουν από τη Δευτέρα, όπως εκτιμάται από πηγές του Ταμείου, και το περιεχόμενό τους θα κινείται ανάλογα με το τις εξελίξεις που θα διαγραφούν από το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής.
Δεσμεύσεις
Μπορεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αποφεύγει να τοποθετηθεί ευθέως για την εκλογική αναμέτρηση, ωστόσο, δεν παραλείπει να θυμίσει τις δεσμεύσεις της Ελλάδας.
Ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις υποστήριξε κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου στην έδρα του οργανισμού στην Ουάσιγκτον ότι είναι αναγκαία η απαρέγκλιτη τήρηση των όρων της νέας δανειακής σύμβασης από την κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις εκλογές της Κυριακής.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Ράις η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής θα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που έχει εγκριθεί από την προκάτοχό της σε αντάλλαγμα για την οικονομική ενίσχυση των δημόσιων πιστωτών της.
Ο εκπρόσωπος του Ταμείου υπενθύμισε τις δεσμεύσεις που έχουν παράσχει ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά για σεβασμό των κύριων όρων του προγράμματος.
«Όσον αφορά το ζήτημα του τι θα ζητηθεί από την νέα κυβέρνηση, όλοι γνωρίζουμε ότι τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα έχουν δεσμευτεί να σεβαστούν τους κύριους στόχους του προγράμματος (των μεταρρυθμίσεων που επεξεργάστηκε το ΔΝΤ), και ως εκ τούτου τίποτα δεν έχει αλλάξει στο σημείο αυτό: θα είναι η εφαρμογή των βασικών στόχων αυτού του προγράμματος”, δήλωσε ο Τζέρι Ράις.
Σε ό,τι αφορά την έλευση της τρόικα ο κ. Ράις, είπε ότι η αποστολή του ΔΝΤ για την Ελλάδα θα επιστρέψει «μετά τις εκλογές, όταν η νέα κυβέρνηση θα έχει σχηματιστεί», χωρίς όμως να δώσει κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία.
Φοβούνται πολύ
Η άνοδος του ποσοστού κομμάτων με «αντιμνημονιακή πολιτική», όπως καταγράφτηκε σε δημοσκοπήσεις, φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα τόσο τα στελέχη του ΔΝΤ, όσο και αξιωματούχους του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ, πιστεύοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έχει αρνητικές συνέπειες στην ευρωζώνη και κατ’ επέκταση στην αμερικανική οικονομία.
Σε αρκετές ανταποκρίσεις από την Αθήνα και σε αναλύσεις που προβάλλονται σε αμερικανικά ΜΜΕ επισημαίνεται ότι υπάρχει κόπωση και οργή από μέρους μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού για την ανεργία, τις περικοπές μισθών και συντάξεων, την υψηλή φορολογία, το κλείσιμο εκατοντάδων καταστημάτων και εταιριών, αλλά και το φαινόμενο των αυτοκτονιών.