Γενναίες περικοπές στις πρωτογενείς δαπάνες για να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα
Επιδείνωση στην πραγματική Οικονομία και την δημοσιονομική πορεία της χώρας φέρνει το κλίμα αβεβαιότητας που προκαλούν οι μεθαυριανές εκλογές. Καθώς πλησιάζει η ώρα της κάλπης και η αβεβαιότητα για το τελικό αποτέλεσμα και τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης παραμένει διάχυτη, η κατάσταση στην πραγματική οικονομία και στα δημόσια οικονομικά επιδεινώνεται.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η παρατεταμένη ύφεση που αποτυπώνεται στους δείκτες της κατανάλωσης και της παραγωγής κυρίως κατοικιών, η πτώση του ενδιαφέροντος για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οδήγησαν, σε πτώση τα έσοδα του κράτους κατά 5% περίπου τον περασμένο μήνα Απρίλιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.
Μάλιστα, με βάση τα ίδια στοιχεία, το πρώτο τετράμηνο του έτους τα έσοδα παραμένουν στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα γεγονός που προκαλεί ανησυχία στο υπουργείο Οικονομικών.
Ωστόσο, για να καλυφθεί η απώλεια των εσόδων σημειώθηκαν μεγαλύτερες περικοπές στις πρωτογενείς δαπάνες. Οπότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι τους επόμενους μήνες θα είναι εμφανώς αυξημένες οι οφειλές Δημοσίου σε ιδιώτες.
Αυτό όμως που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι η ανεξέλεγκτη αύξηση των δαπανών του ΟΑΕΔ λόγω της έκρηξης της ανεργίας και των ασφαλιστικών ταμείων λόγω του κύματος συνταξιοδότησης και της δραματικής μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Μέχρι τον Ιούνιο τα ασφαλιστικά ταμεία θα έχουν απορροφήσει τις επιχορηγήσεις του κρατικού προϋπολογισμού για ολόκληρο το έτος.
Νεότερες εκτιμήσεις ανεβάζουν το ποσοστό της ύφεσης για το 2012 πάνω από 5,5% τη στιγμή που το μνημόνιο 2 προβλέπει ύφεση 4,5% και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος 5%. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, λόγω και της συγκράτησης του πληθωρισμού, να εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί το ονομαστικό ΑΕΠ σε επίπεδο κάτω των 210 δισ. ευρώ.
Στην κυβέρνηση και τους οικονομικούς συμβούλους του πρωθυπουργού επικρατεί ανησυχία για το ενδεχόμενο παράτασης της πολιτικής αβεβαιότητας μετά την Κυριακή των εκλογών καθώς και ο φοροελεγκτικός μηχανισμός έχει ατονήσει και το κυριότερο αναβάλλονται κρίσιμες αποφάσεις για την οικονομία.