Στο μικροσκόπο του ΟΟΣΑ τίθεται το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο σχετικά με την τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά, καθώς στελέχη του Οργανισμού θα αναλάβουν την ανάλυση των στοιχείων εκείνων που δημιουργούν εμπόδια ανταγωνιστικότητας.
Συγκεκριμένα, με σχετική απόφαση του υπουργείου ανατέθηκε στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης η υλοποίηση του έργου: «Εντοπισμός κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό σε συγκριμένους τομείς της ελληνικής οικονομίας και προτάσεις για την άρση τους» με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσής του το τέλος του έτους.
Όπως είχε αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στ. Κομνηνός, τη συγκεκριμένη πλατφόρμα έχει δουλέψει ο ΟΟΣΑ σε χώρες όπως η Αυστραλία και το Μεξικό με θετικό αποτέλεσμα στην πτωτική πορεία των τιμών.
Ειδικότερα, τεχνικό κλιμάκιο του ΟΟΣΑ θα ασχοληθεί με τη συλλογή και κατανόηση του σχετικού νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου της χώρας μας. Θα κάνουν ποιοτική ανάλυση του αποτυπωμένου σχετικού νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου για την ανίχνευση σημείων που ενδεχομένως δημιουργούν εμπόδια ανταγωνιστικότητας και θα επιλέξουν τα σημεία που χρήζουν περαιτέρω ανάλυσης.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, το φθινόπωρο θα γίνει η ανάλυση των σημείων εκείνων του νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου που δημιουργούν εμπόδια ανταγωνιστικότητας, θα αξιολογηθούν τα προβλήματα (π.χ. δημιουργία δυσκολιών εισόδου στην αγορά) και θα γίνουν εναλλακτικές προτάσεις για την αντιμετώπισή τους, ενώ τέλος θα δοθεί καθοδήγηση και τεχνογνωσία στους φορείς που θα κληθούν να εφαρμόσουν τη μεθοδολογία.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην απόφαση του υπουργείου, η ολοκλήρωση της ανάλυσης και η παρουσίαση των προτάσεων θα πραγματοποιηθεί σε 6 έως 7 μήνες, ενώ η συνολική ανάπτυξη του έργου εκτιμάται στους 10 μήνες.
Σε ό,τι αφορά την αμοιβή του ΟΟΣΑ, ανέρχεται στο ύψος 936.468 ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ ή οποιουδήποτε άλλου φόρου ή κράτησης. Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).