Σε “ρότα” μνημονίου η Πορτογαλία

Σε περιορισμό των πιέσεων στις αποδόσεις των ομολόγων των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης στη δευτερογενή αγορά, οδήγησε η χθεσινή παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

 

Ενόψει της αυριανής δημοπρασίας ομολόγων από την Πορτογαλία, η κατάσταση παραμένει τεταμένη με χαρακτηριστικές τις υψηλές αποδόσεις των ομολόγων των χωρών αυτών. Συγκεκριμένα, στην Πορτογαλία, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο των διεθνών αναλύσεων, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ήταν σήμερα το πρωί πάνω από το 7%, επίπεδο που δεν θεωρείται διατηρήσιμο.

 

Στην Ελλάδα, το spread του 10ετούς ομολόγου σε σχέση με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο διαμορφώνεται στις 972 μονάδες βάσης (9,72%) – ενώ χθες το απόγευμα είχε υποχωρήσει και στις 960 μονάδες βάσης – και η απόδοσή του στο 12,60%.

 

Στην Ισπανία και την Ιταλία, που έχουν ανακοινώσει για μεθαύριο δημοπρασίες ομολόγων για να χρηματοδοτήσουν ένα μέρος των δανειακών αναγκών τους που υπολογίζονται συνολικά σε περίπου 400 δις. ευρώ για το 2011, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έφθασε στο 5,58% και στο 4,92%, αντίστοιχα.

 

Ενίσχυση των πιέσεων εκδηλώνεται και στο Βέλγιο, την τρίτη κατά σειρά χώρα της Ευρωζώνης με το υψηλότερο δημόσιο χρέος, όπου το spread του 10ετούς τίτλου διαμορφώνεται στο 4,26% και το spread στις 136 μονάδες βάσης.

 

Να επισημάνουμε ότι τα βλέμματα των επενδυτών τις τελευταίες ημέρες είναι στραμμένα στο Βέλγιο, λόγω της αδυναμίας σχηματισμού Κυβέρνησης συνεργασίας. Εχθές, ο Βασιλιάς του Βελγίου ζήτησε από τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό να καταρτίσει έναν αυστηρότερο προϋπολογισμό για το 2011 σε σχέση με το προσχέδιο που είχε εγκρίνει και η ΕΕ, με στόχο να ηρεμήσει τις ανησυχίες των αγορών για το χρέος της χώρας.

 

Η αυριανή δημοπρασία της Πορτογαλίας, φαίνεται πως θα κρίνει την πορεία της χώρας στις αγορές, καθώς πολλοί είναι οι επενδυτές που θεωρούν ότι τελικά η χώρα θα ζητήσει οικονομική βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Οι περιπτώσεις Ελλάδας και Ιρλανδίας, οι οποίες ζήτησαν βοήθεια, όταν η απόδοση του 10ετούς ομολόγου τους κινήθηκε πάνω από το 7% για περισσότερο από τρεις ή τέσσερις εβδομάδες, αποτελούν οδηγό σύμφωνα με επενδυτικούς κύκλους. Δηλαδή, ακόμη και αν καλυφθεί πλήρως η αυριανή δημοπρασία, το αποτέλεσμά της θα οδηγήσει την Πορτογαλία στο Ταμείο Σταθερότητας, εφόσον το επιτόκιο διαμορφωθεί σε υψηλά επίπεδα.

 

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο δεξιός, πρώην Υπουργός Οικονομικών της χώρας Αντόνιο Φελίξ, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, λέγοντας ότι δεν τίθεται πλέον το ερώτημα, “αν” η Πορτογαλία θα στραφεί στο Ταμείο Σταθερότητας για βοήθεια, αλλά “πότε”.

 

Με σημερινές του δηλώσεις Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας διέψευσε πληροφορίες περί εξωτερικών πιέσεων για ένταξη της στο μηχανισμό στήριξης, επαναλαμβάνοντας για ακόμη μια φορά ότι “η Πορτογαλία έχει τα μέσα να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές”, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Τεχέϊρα Ντος Σάντος αφού επισήμανε οτί η κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της τόνισε ότι η προοπτική αυτή θα έκανε μεγάλη ζημιά στην εικόνα της χώρας και θα απαιτούσε χρόνια για να ανακάμψει.

 

Στην άλλη πλευρά,ο δεξιός, πρώην Υπουργός Οικονομικών της χώρας Αντόνιο Φελίξ, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, δήλωσε ότι δεν τίθεται πλέον το ερώτημα, “αν” η Πορτογαλία θα στραφεί στο Ταμείο Σταθερότητας για βοήθεια, αλλά “πότε”.

 

Η διαφαινόμενη επέκταση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, υπό το βάρος των πιέσεων των αγορών, αυξάνει και τις φωνές που ζητούν από τους ηγέτες της να πάρουν συνολικές πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν κάλεσε χθες τις ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις, σύμφωνα με τους Financial Times, να χρησιμοποιήσουν την κρίση χρέους ως ευκαιρία για μεγαλύτερη ενοποίηση της Ευρώπης.

 

“Ήρθε η ώρα να εμβαθύνουμε την οικονομική και νομισματική ένωση”, είπε ο κ. Άκερμαν σε χθεσινή του ομιλία, προσθέτοντας ότι “για τη νέα ώθηση προς την ενοποίηση χρειαζόμαστε ισχυρές πολιτικές ηγεσίες”.

 

Πρώτη δημοσίευση 11 Ιανουαρίου, 11:56

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ