Στο 4,90% το επιτόκιο του Ομολόγου

Στις αγορές κατέφυγε σήμερα η Ελλάδα, προσπαθώντας να αντλήσει πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

 

Η εν λόγω δημοπρασία αποτελούσε κρίσιμο τεστ για το ελληνικό χρέος, ενώ πραγματοποιήθηκε εν μέσω της χειρότερης συγκυρίας των τελευταίων μηνών μετά από σειρά υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας χωρών του ευρωπαϊκού Νότου από πιστωτικούς οίκους. 

 

Η αγωνία των αναλυτών ήταν το ύψος του επιτοκίου και αν αυτό θα «σπάσει» ή όχι το ψυχολογικό φράγμα του 5%. Το επιτόκιο στην προηγούμενη δημοπρασία του Νοεμβρίου του 2010 είχε διαμορφωθεί στο 4,82%. Οι Πορτογάλοι, που επίσης είναι προ Μνημονίου, πριν από λίγες μέρες άντλησαν 500 εκατ. ευρώ για έξι μήνες με επιτόκιο 3,7% όταν το Σεπτέμβριο οι ίδιοι τίτλοι βρισκόντουσαν στο 2%. Το τελικό αποτέλεσμα του 4,9% άφησε χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, καθώς και ελπίδες στις Βρυξέλλες.

 

Τα 2,4 δισ. ευρώ ηλπίζε να αντλήσει σήμερα το Δημόσιο από τα έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας που εκδίδει (μαζί με τις μη ανταγωνιστικές προσφορές). Κατάφερε να ξεπεράσει το 1,5 δισ. φτάνοντας τα 1,9 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας την έκδοση.

 

Η Barclays Capital ανέμενε ισχυρή ζήτηση για τα έντοκα γραμμάτια ελληνικού δημοσίου διάρκειας 26 εβδομάδων που εκδόθηκαν, προερχόμενη κυρίως από τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, σύμφωνα με δηλώσεις του στρατηγικού επενδυτή Giuseppe Maraffino στο Dow Jones Newswires.

 

Το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων ξεπέρασε το φράγμα των 1.000 μονάδων βάσης έναντι του γερμανικού Bund και διαμορφώθηκε χθες το πρωί στις 1.001,1 μ.β. Πρακτικά, το ύψος των spreads δεν έχει σημασία όμως, αφού η Ελλάδα είναι εκτός αγορών για τους μακροπρόθεσμους τίτλους, καλύπτοντας τις δανειακές της ανάγκες από το μηχανισμό στήριξης Ε.Ε.-ΔΝΤ.

 

Ωστόσο το δυσμενές κλίμα απομακρύνει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, που η κυβέρνηση θα ήθελε να υλοποιηθεί εντός του 2011, ενώ επηρεάζει και τα επιτόκια των βραχυπρόθεσμων τίτλων.

 

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2001, 12:02

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ