Εισηγήσεις για ελεγχόμενη πτώχευση από Γερμανία

Ελεγχόμενη πτώχευση για χρεοκοπημένα κράτη της ευρωζώνης εισηγήθηκε το επιστημονικό συμβούλιο του Γερμανού Υπουργού Οικονομίας Ράινερ Μπρίντερλε (FDP). Οι σύμβουλοι του φιλελεύθερου Υπουργού θεωρούν ότι μια χώρα θα πρέπει να μπορεί να οδηγηθεί σε πτώχευση ακόμη και αν βρίσκεται στη ζώνη του ευρώ.

 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο γερμανικό τύπο, το προτεινόμενο σχέδιο ελεγχόμενης πτώχευσης θα έχει διπλή στόχευση. Αφενός, στέλνει “ένα σημαντικό μήνυμα” στους ιδιώτες επενδυτές να λάβουν σοβαρά υπόψη το ρίσκο της στάσης πληρωμών ενός κράτους και αφετέρου θα έχει θετική επίδραση στη δημοσιονομική συμπεριφορά των κρατών-μελών.

 

«Πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι στο μέλλον κανένα κράτος-μέλος δεν θα μπορεί να επαναπαυτεί ότι θα γλιτώσει την πτώχευση έχοντας την οικονομική στήριξη των εταίρων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα των συμβούλων.

 

Παρά την αυτοσυγκράτηση του Βερολίνου σε δηλώσεις και τοποθετήσεις που θα μπορούσαν να οξύνουν τις συνθήκες, οι προτάσεις έρχονται από τη δεύτερη γραμμή των συμβούλων, που προβάλουν την καθαρή γραμμή της γερμανικής κουλτούρας σταθερότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας.

 

Η παρέμβαση των συμβούλων του Υπουργού Οικονομίας αποτελεί και ένα μήνυμα προς τον Υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι το συγκυβερνών κόμμα των Φιλελευθέρων προτίθεται να λάβει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της στρατηγικής για τη συγκεκριμενοποίηση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου.

 

Το επιστημονικό συμβούλιο του κ. Μπρίντερλε χαρακτηρίζει «πολιτικό λάθος», το να παραμείνει ο σχεδιαζόμενος μόνιμος μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων ένα απλό ταμείο βοήθειας για τη διάσωση κρατών από την πτώχευση.

 

Στις μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας, οι σύμβουλοι του κ. Μπρίντερλε προτείνουν να δίνεται μεγαλύτερο βάρος στο σύνολο του χρέους παρά στο ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα. Θεωρούν επίσης ,επιβεβλημένο να θεσπιστεί σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης ένα “φρένο χρέους” κατά το πρότυπο της Γερμανίας, όπου η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει συνταγματική ισχύ.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ