Ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης θα είναι αυτός που θα εκπροσωπήσει την χώρα μας στο Συμβούλιο υπουργών των Οικονομικών της ευρωζώνης και του Ecofin, μετά από συνεννόηση Παπαδήμου – Παπούλια, κατά τη συνάντησή τους στο προεδρικό μέγαρο.
Άλλωστε, ανάλογη σκληρή δοκιμασία αναμένεται να περάσει την Τρίτη, στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος θα ζητήσει την έγκριση της ΕΚΤ για την εκταμίευση κεφαλαίων που θα στηρίξουν τη ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Το τι θα αντιμετωπίσουν οι Έλληνες που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα σε αυτά τα κορυφαία κοινοτικά όργανα προκύπτει όχι μόνο από τις επίσημες δηλώσεις των ευρωπαίων πολιτικών ηγετών τις τελευταίες ημέρες, αλλά και από την απόφαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας την περασμένη Τετάρτη να περικόψει κατά 1 δισ. ευρώ τη δόση του δανείου της τρόικας στη χώρα.
Όσον αφορά την επαναδιαπραγμάτευση, πηγές της Κομισιόν και του ΔΝΤ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης κάποιων σημείων του Μνημονίου, με στόχο να αποτραπεί η βύθιση της χώρας σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση. «Θα συζητήσουμε με τη νέα κυβέρνηση σχετικά με τις προτιμήσεις τους για τη διαμόρφωση ενός προγράμματος που θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να ανακάμψει. Ωστόσο, κλειδί για να καταλήξουμε κάπου είναι να βγαίνει ο λογαριασμός. Ας περιμένουμε να δούμε τι θα προτείνει η νέα κυβέρνηση», έλεγε στέλεχος της Τρόικα.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης δήλωσε ότι για την τύχη του ομολόγου των 435 εκατ.ευρώ, το οποίο δεν έχει περιληφθεί στο PSI και λήγει στις 15 Μαΐου, θα κληθούν να αποφασίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί.
Οι υπολογισμοί για το αν επαρκούν ή όχι τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους μέχρι να έρθει η επόμενη δόση του δανείου βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού.
Καθώς η ευρωζώνη έχει καταστήσει σαφές ότι η επόμενη δόση θα δοθεί αφού σχηματισθεί κυβέρνηση και εξετάσει μαζί της την πορεία – έως τότε – της εφαρμογής του Μνημονίου και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα με τα μέτρα των 11,6 δισ.ευρώ, οδηγούμαστε το νωρίτερο στις αρχές Ιουλίου (αν γίνουν εκλογές στις 17 Ιουνίου).
Από εκεί και πέρα, αν όλα έχουν πάει καλά και η εισήγηση της αντιπροσωπείας της Τρόικα είναι θετική, θα μεσολαβήσει πάλι κάποιο διάστημα ώσπου να δώσουν την έγκριση για την εκταμίευση και τα αρμόδια όργανα της ευρωζώνης και του ΔΝΤ. Έτσι φτάνουμε προς τα μέσα Ιουλίου.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όμως διαμηνύει ότι τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν περίπου ώς τις 20 Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ότι θα πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις Ιουλίου, αλλά μετά τα ταμεία θα είναι άδεια. Άλλες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι υπάρχει μαξιλάρι που θα επιτρέψει την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του κράτους για έναν μήνα ακόμη, έως το τέλος Ιουλίου, επιτρέποντας και την πληρωμή των μισθών και συντάξεων του Αυγούστου.