«Μπαράζ» προσφυγών, από χιλιάδες υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, κατά της μισθολογικής και βαθμολογικής τους υποβάθμισης οδηγεί σε «πιλοτική» δίκη στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα του νέου ενιαίου βαθμολογίου – μισθολογίου (ν. 4024/11).
Ειδική επιτροπή του ΣτΕ υπό τον πρόεδρό του Πάνο Πικραμμένο έκρινε ότι πρέπει να παραπεμφθούν κατευθείαν σε μείζονα σύνθεση του ανώτατου δικαστηρίου οι πιο αντιπροσωπευτικές σχετικές αιτήσεις ακύρωσης που έχουν υποβάλει 88 υπάλληλοι του δημοσίου τομέα κατά των μισθολογικών περικοπών και βαθμολογικών ανακατατάξεων, τις οποίες προσβάλλουν ως αντισυνταγματικές και αντίθετες σε διεθνείς συμβάσεις και κανόνες δικαίου.
Η «πιλοτική» δίκη κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η χιονοστιβάδα των προσφυγών με ενιαίο τρόπο και να εκδοθεί απόφαση-μπούσουλας που θα δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές σε όλα τα δικαστήρια της χώρας για το πώς θα αντιμετωπιστεί το βαθμολόγιο-μισθολόγιο για το προσωπικό του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τους ΟΤΑ κ.λπ.
Η «πιλοτική» απόφαση της Ολομέλειας ΣτΕ θα αποτελέσει τον προπομπό για την απόρριψη των σχετικών προσφυγών ή τη δικαίωση των εργαζομένων.
Αιτήσεις ακύρωσης
Οι δύο δέσμες αιτήσεων ακύρωσης που έχουν επιλεγεί για την Ολομέλεια προέρχονται από υπαλλήλους των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών, που προσβάλλουν τις διαπιστωτικές πράξεις κατάταξής τους και τα εκκαθαριστικά φύλλα μισθοδοσίας των πρώτων μηνών του έτους, που δείχνουν μεγάλες μειώσεις αποδοχών, έως και 60% λόγω της βαθμολογικής ανακατάταξης και της κατάργησης διαφόρων επιδομάτων.
Με τις αιτήσεις επιδιώκεται να κριθούν αντισυνταγματικές οι διατάξεις του ν. 4024/11 που αφορούν τον τρόπο κατάταξης στα νέα βαθμολογικά-μισθολογικά κλιμάκια και την περικοπή-κατάργηση κρίσιμων επιδομάτων και αποζημιώσεων.