H αξιοποίηση του πλούτου μονόδρομος για τη χώρα και τις επιχειρήσεις
Στην πιο κρίσιμη καμπή για την ελληνική οικονομία, η αξιοποίηση της ενέργειας αποτελεί ένα από τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα μας και πρέπει να αξιοποιήσει ακόμα περισσότερο.
Υδρογονάνθρακες , ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πρόγραμμα Ήλιος αλλά και η ευρύτερη αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της χώρας μας μπορούν να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην πολυαναμενόμενη ανάπτυξη και να δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Η υλοποίηση μεγάλων, αλλά και μικρότερων επενδύσεων σε όλους τους τομείς της ενέργειας θα επιτευχθεί εφόσον είναι ξεκάθαρη η πολιτική πρόθεση για το «πού πηγαίνουμε», με ποιες ταχύτητες, αλλά και με ποια μέσα.
Ήδη ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας, προσανατολίζεται σε ένα νέο ενεργειακό μείγμα που βασίζεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με ταυτόχρονη αξιοποίηση των υδρογονανθράκων και άλλων εγχώριων πηγών ενέργειας και με βασικούς άξονες την έρευνα, την παραγωγή και τα δίκτυα μεταφοράς.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται η προετοιμασίας για τη μεταλιγνιτική εποχή, που προϋποθέτει την άμεση προώθηση εναλλακτικών μεγάλων επενδύσεων, αλλά και θετική προοπτική των επενδύσεων στις ΑΠΕ και της πιθανολογούμενης εξαγωγής του παραγόμενου ρεύματος προς τη Γερμανία και προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες ως λύση, προκειμένου να ενισχυθεί η ελληνική οικονομία και να περιοριστεί το δημόσιο χρέος. Παράλληλα, οι αυξημένες ανάγκες στον τομέα της ενεργειακής αποτελεσματικότητας του συστήματος, «ανοίγουν» σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις στον τομέα των δικτύων.
Έρευνες πετρελαίου
Στόχος έσοδα 15 δισ. δολαρίων Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, μετά τις εκλογές, συγκροτήθηκε η επιτροπή παρακολούθησης και παραλαβής του έργου παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών νομικού περιεχομένου στο πλαίσιο υλοποίησης δράσεων της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.
Στις πρώτες εργασίες της επιτροπής, συγκαταλέγεται μεταξύ άλλων, η παρακολούθηση του έργου του νομικού συμβούλου για τις παραχωρήσεις open door σε Πατραϊκό Κατάκολο και Ιωάννινα.
Στόχος της Επιτροπής είναι η παρακολούθηση της προόδου υλοποίησης του έργου, το οποίο θα ανατεθεί με διαδικασία απευθείας ανάθεσης, παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών νομικού περιεχομένου που αφορούν στη σχεδιαζόμενη μίσθωση των δικαιωμάτων του Δημοσίου για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Υπενθυμίζεται ότι συνολικά οκτώ εταιρείες εξειδικευμένες στον τομέα των σεισμικών ερευνών για τον εντοπισμό Υδρογονανθράκων, με παγκόσμια παρουσία και εμπειρία, έχουν καταθέσει προσφορές στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για τη πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών, μη αποκλειστικής χρήσης, στο Ιόνιο Πέλαγος και στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης.
Αιτήσεις συμμετοχής, συγκεκριμένα, κατέθεσαν οι εταιρίες:
1) TGS-NOPEC GEOPHYSICAL COMPANY ASA
2) DOLPHIN GEOPHYSICAL
3) ION GEOPHYSICAL CORPORATION
4) SPEC PARTNERS LTD 5) CGGVERITAS
6) PETROLEUM GEO-SERVICES (PGS)
7) SPECTRUM GEO LIMITED
8) FUGRO MULTICLIENT SERVICES AS
Ο υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης έχει εκ εκτιμήσει ότι σε ορίζοντα 15 – 20 ετών η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει έσοδα 10 – 15 δισ. δολαρίων από την εκμετάλλευση εγχώριων κοιτασμάτων πετρελαίου που εκτιμώνται σε 400 – 500 εκατ. βαρέλια.
Πρόγραμμα «Ήλιος»
O πρωταγωνιστικός ρόλος στην E.E. Περίπου 60.000 νέες θέσεις εργασίας και κρατικά έσοδα έως και 15 δισεκατομμυρίων ευρώ εχει δηλώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ότι θα προέλθουν από το πρόγραμμα ηλιακής ενέργειας «Ήλιος».
Το πρόγραμμα θα στηριχθεί σε κρατικά κεφάλαια μόνο στην αρχική φάση της εφαρμογής του, για τα πρώτα 2000 Μεγαβάτ που πρέπει να παραχθούν ως το 2016-2017 ενώ μετά η ελληνική ηλιακή ενέργεια θα είναι διαθέσιμη σε τιμές αγοράς υπολογισμένες με μια κανονική αύξηση έναντι των σημερινών τιμών.
Η Ελλάδα, πάντως βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με την Ιταλία και το Λουξεμβούργο, οι οποίες δεν μπορούν να πετύχουν τον φιλόδοξο στόχο της Ε.Ε. για αύξηση της ενέργειας από ανανεώσιμες πήγες στο 20% ως το 2020.
Πάντως, στις αρχές της εβδομάδας, το Υπουργείο προχώρησε στη σύσταση και συγκρότηση εννιαμελούς Επιτροπής Συντονισμού (Steering Committee) για το Πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ». Έργο της αποτελεί ο συντονισμός της προώθησης και υλοποίησης του εθνικού ενεργειακού προγράμματος αξιοποίησης του ηλιακού ενεργειακού δυναμικού με την ονομασία Πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ».
Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, οι εκπρόσωποι του ΥΠΕΚΑ παρακολουθούν και την πρόοδο του έργου των συμβούλων, στους οποίους ανατέθηκε το έργο χρηματοοικονομικού συμβούλου για την υλοποίηση του προγράμματος «ΗΛΙΟΣ» (σύμφωνα με την απόφαση 196/02.12.2011 της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων), την εκτέλεση των όρων της σύμβασης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εν λόγω χρηματοοικονομικών συμβούλων και εισηγείται στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την καλή εκτέλεση του εν λόγω έργου. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ο επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε., Γκίντερ Έτινγκερ, τόνισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα προς τον σκοπό αυτό σε συνεργασία με τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και εξέφρασε την πεποίθησή του πως η χώρα, με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κονδυλίων, μπορεί να μετατραπεί σε κομβικό σημείο διακίνησης ηλεκτρικής ενέργειας προερχόμενης από ανανεώσιμες πηγές.
ΦωτοβολταΪκά 10% αύξηση της ζήτησης
H αύξηση 23% στην ευρωπαϊκή αγορά φωτοβολταϊκών κατά το δ’ τρίμηνο του 2011 (σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010) δημιουργεί αισιοδοξία για την πορεία του κλάδου το 2012, σε συνδυασμό με την μείωση στο κόστος του εξοπλισμού.
Ωστόσο, η έκρηξη της ζήτησης επιταχύνει τον περιορισμό των πολιτικών επιδοτήσεων στα φωτοβολταϊκά, ιδίως σε χώρες όπως η Ελλάδα, αλλά και η Ισπανία που αντιμετωπίζουν οξύ οικονομικό πρόβλημα με την αναστολή της κατασκευής νέων «καθαρών» ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων.
Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση για την ευρωπαϊκή αγορά φωτοβολταϊκών, που συντάσσει η NPD Solarbuzz, εκτιμάται ότι η ζήτηση για φωτοβολταϊκά στην Ευρώπη θα καταγράψει αύξηση της τάξης του 10% κατά το α’ τρίμηνο του 2012, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, με την Ελλάδα,το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ισπανία να καρπώνονται τη «μερίδα του λέοντος» της ανάπτυξης.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η «σφιχτή» πολιτική επιδοτήσεων, με μείωση των εγγυημένων τιμών σε πολλές χώρες, αντισταθμίστηκε από την κατακόρυφη πτώση στο κόστος του φωτοβολταϊκού εξοπλισμού, με αποτέλεσμα να σημειωθεί αύξηση ζήτησης κατά 18% το 2011.