Κατά του ευρωομολόγου τάχθηκε για άλλη μια φορά η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
«Τα ευρωομόλογα δεν συμβάλουν στην προώθηση της ανάπτυξης», δήλωσε η Μέρκελ κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι είναι αντίθετα στις ευρωπαϊκές συνθήκες.
Την αντίθεσή του στην έκδοση ευρωομολόγων επανέλαβε νωρίτερα και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Ο (πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά) Ολάντ θέλει να συζητήσει τα ευρωομόλογα, μόλις εξελέγη. Φυσικά, θα τα συζητήσουμε, αν θέλει ο γάλλος πρόεδρος», δήλωσε σε συνέντευξή στο τοπικό γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο NDR, αφήνοντας όμως να εννοηθεί ότι η Γερμανία θα παραμείνει αμετακίνητη στη θέση της.
Παράλληλα, ο κ. Σόιμπλε υπεραμύνθηκε των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόσθηκαν κατά τα τελευταία χρόνια και κατέστησαν ανταγωνιστικότερη τη Γερμανία. «Οι συνταγές που λειτουργούν καλά πρέπει να εφαρμόζονται και σε άλλες χώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς, εν τω μεταξύ, σχετικά με το αν επιθυμεί να διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία του Eurogroup, αρνήθηκε να δώσει ακριβή απάντηση, ωστόσο δήλωσε αντίθετος με την ιδέα της κατοχής μόνο της θέσης του επικεφαλής του Eurogroup χωρίς τη διατήρηση παράλληλα και της θέσης του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας. «Θα ήταν πολύ κακό να έχουμε έναν αποκλειστικό πρόεδρο του Eurogroup», είπε.
Πάντως, ο Ράινερ Μπρούντερλε, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), του μικρότερου κόμματος στον κυβερνητικό συνασπισμό της Ανγκελα Μέρκελ, δεν απέκλεισε μια εισαγωγή ευρωομολόγων «αφού πρώτα υιοθετηθούν η δημοσιονομική συνθήκη και ο χρυσός δημοσιονομικός κανόνας».
«Δεν αποκλείω στο τέλος μιας διαδικασίας να μπορούν να υπάρξουν τέτοια πράγματα», ανέφερε σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιοσταθμό Ντοϊτσλαντφούνκ. «Όμως αυτό δεν πρέπει να γίνει σε μια φάση όπου οι διαφορές ανάμεσα στα επιτόκια είναι ακραίες», υπογράμμισε.
Έκκληση προς όλες τις πλευρές «να μην αντιταχθούν επί της αρχής στα ευρωομόλογα» απευθύνει από την πλευρά του ο ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ.
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handesblatt, ο ευρωπαίος επίτροπος υποστηρίζει πως η έκδοση των ευρωομολόγων – υπέρ των οποίων τάσσεται η Γαλλία, αλλά απορρίπτει η Γερμανία – είναι «θέμα ημερήσιας διάταξης».
«Τα ομόλογα αυτά, δηλαδή οι κοινοί για όλες τις χώρες της ευρωζώνης τίτλοι χρέους με κοινό επιτόκιο που προορίζονται για τη χρηματοδότηση των εθνικών προϋπολογισμών, μπορούν να αποτελέσουν τον συνεκτικό ιστό μετά την επικύρωση από όλες τις χώρες του δημοσιονομικού συμφώνου και την ανάταξη των δημοσιονομικών τους», σημειώνει το μέλος του συντηρητικού κόμματος CDU της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.
Στο πλευρό του Γάλλου προέδρου και των υπόλοιπων Ευρωπαίων αξιωματούχων, που προτάσσουν τη λύση του ευρωομολόγου, τάχθηκαν χθες ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ , οι οποίοι αναγνωρίζουν πλέον την επείγουσα ανάγκη να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για τη συγκράτηση της κρίσης χρέους σε μία χρονική συγκυρία που θεωρείται άκρως επικίνδυνη για την παγκόσμια οικονομία.
Για πρώτη φορά, ο ΟΟΣΑ επικρότησε την ιδέα έκδοσης κοινού ευρωομολόγου, στο πλαίσιο της χθεσινής έκθεσής του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ, λίγο αργότερα, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να δεχθούν το μεγαλύτερο καταμερισμό, από κοινού, του χρέους μεταξύ των κρατών-χωρών, σε μία εντυπωσιακή στροφή, που αναμένεται να εντείνει τις πιέσεις απέναντι στη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, ώστε να κάμψει τις αντιστάσεις της στη σημερινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.