Εφιαλτική ή όχι μια ελληνική έξοδος από τη ζώνη του ευρώ; Οι απόψεις συγκρούονται καθώς οι οικονομολόγοι δεν έχουν καταφέρει να περιγράψουν με σαφήνεια τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση ελληνικής εξόδου και αν τον εφιάλτη θα ζήσουν μόνο οι Έλληνες ή θα εξαπλωθεί υπό τη μορφή ντόμινο σε όλη την οικογένεια του ευρώ.
Από την άλλη, ωστόσο, οι μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι έχουν ξεκινήσει το δικό τους παιχνίδι παίζοντας το ρόλο της Πυθίας, προβλέποντας την έξοδο ενώ την ίδια ώρα αναφέρουν τι θα μπορούσε να συμβεί αν τελικά εκλεγεί αντιμνημονιακό κόμμα στις εκλογές της 17η Ιουνίου.
Ένας από αυτούς είναι ο τραπεζοπιστωτικός όμιλος, Citigroup, ο οποίος σημειωτέων εισήγαγε πρώτος τον όρο «Grexit», δηλαδή την συντομογραφία που περιγράφει την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Μετά τη 48ωρη προθεσμία που μας έδωσε το Bloomberg για να αποφασίσουμε τι νόμισμα θα τυπώσουμε καθώς θα βγούμε από το ευρώ, η Citigroup με τη σειρά της, προβλέπει ότι η χώρα μας θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα την 1η Ιανουαρίου του 2013, σε επτά μήνες από σήμερα.
Στην τελευταία του έκθεση, ο επικεφαλής αναλυτής της Citigroup, Willem Buiter, προβλέπει την έξοδο της χώρας μας από το ευρώ την 1η Ιανουαρίου του 2013, επισημαίνοντας πως το ενδεχόμενο αυτό δεν είναι 100% σίγουρο, εκτιμά όμως πως είναι αυτό που συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες.
Παρά την αυξημένη αβεβαιότητα που περικλείει το μείζον ζήτημα της ελληνικής κρίσης, η χώρα θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από το ευρώ την 1η μέρα του 2013, μια κίνηση η οποία θα συνοδευθεί από μεγάλη υποτίμηση του νέου της νομίσματος και ραγδαία πτώση της οικονομικής της δραστηριότητας, αναφέρει στην έκθεση του.
Ο Willem Buiter, εκτιμά πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, αλλά μόνο μέχρι τις 17 Ιουνίου, οπότε και θα διεξαχθεί η νέα εκλογική αναμέτρηση.
Μετά τις εκλογές όμως θα τα αλλάξουν όλα, υποστηρίζει, προεξοφλώντας ότι το αποτέλεσμα δεν θα οδηγήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης που θα τηρήσει το Μνημόνιο. Η εξέλιξη αυτή θα σημάνει και το τέλος της βοήθειας της τρόικας προς την Αθήνα.
Σύμφωνα με την Citigroup, υπό αυτές τις συνθήκες, τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας θα εξανεμιστούν και μοιραία η χώρα θα οδηγηθεί εκτός ευρώ.
Υπενθυμίζεται άλλωστε πως πρόσφατα ο Buiter είχε δηλώσει πως οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ανέρχονται στο 50-75%. Ο ίδιος παρόλα αυτά επιχειρεί να καθησυχάσει τους επενδυτές, πως η εξέλιξη αυτή δεν θα λάβει χώρα σε… ένα μήνα από τώρα.
Κατά τον Buiter, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα σημάνει τα εξής:
– Υποτίμηση 60% του νέου νομίσματος της χώρας έναντι του ευρώ. Η νέα δραχμή θα παραμείνει υποτιμημένη έναντι του ευρώ κατά 50-60% για διάστημα 5 ετών.
– Η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ θα εκτιναχθεί στο 400% έως το 2013 και θα χρειαστεί νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2015.
– Το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί ακόμη 10% το 2013.
– Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα εκτιναχθεί στο 20% το 2013 και το 2014.