Άμεση δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους με δυνατότητα έκδοσης ευρωπαϊκών ομολόγων ύψους ακόμη και έως το 40% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάθε κράτους – μέλους της, περιλαμβάνεται στο ευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισης κρίσεων.
Σύμφωνα με το σημερινό από κοινού άρθρο των Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προέδρου του Eurogroup, και Τζούλιο Τρεμόντι, υπουργού Οικονομικών της Ιταλίας, στην εφημερίδα Financial Times, το σχέδιο αυτό προβλέπει δύο βήματα δημιουργίας μιας ρευστής αγοράς ευρω-ομολόγων. Όπως υποστηρίζουν, πρόκειται για την πιο σημαντική αγορά ομολόγων στην Ευρώπη που θα μπορεί να συγκριθεί σε ρευστότητα με την αντίστοιχη αμερικανική.
Όπως αναφέρουν στο κοινό τους άρθρο, το πρώτο βήμα προβλέπει την έκδοση του 50% των νέων ομολόγων των κρατών-μελών της Ε. Ε. από τον υπό σύσταση Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Ποσοστό που μπορεί να φτάσει και στο 100% για όσες χώρες έχουν προβλήματα πρόσβασης στις αγορές. Το δεύτερο βήμα αφορά στην δυνατότητα μετατροπής ομολόγων που έχουν ήδη εκδοθεί από τις χώρες της Ε. Ε. σε ευρωομόλογα. Η μετατροπή αυτή θα γίνεται, σύμφωνα με άρθρο του Ζ. Κ. Γιούνκερ και του Τζ. Τρεμόντι, στην ονομαστική τιμή τους με δυνατότητα έκπτωσης. Για τα κρατικά ομόλογα που οι τιμές τους βρίσκονται υπό πίεση η έκπτωση αυτή θα είναι μεγαλύτερη. Σύμφωνα με τους δύο πολιτικούς, η ίδρυση του Οργανισμού Διαχείρισης Ευρωπαϊκού Χρέους θα μπορούσε να γίνει εντός Δεκεμβρίου, εφόσον προηγηθεί σχετική έγκριση από τις χώρες της Ε. Ε.
Αντίθετος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο παραμένει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε συνέντευξή του στους Financial Times επισημαίνει ότι η έκδοση κοινώς εγγυημένων ομολόγων απαιτεί θεμελιώδεις αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες. Τόνισε επίσης ότι είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να έχουν κίνητρα να διατηρήσουν την δημοσιονομική τους πειθαρχία και να αντιμετωπίζουν κυρώσεις όταν δεν το κάνουν. «Διαφορετικά το ευρώ θα αποτύχει» προειδοποίησε ο ίδιος. Στους φόβους της Γερμανίας συγκαταλέγεται επίσης και το ενδεχόμενο ανόδου του κόστους δανεισμού της χώρας εξαιτίας των ευρωομολόγων.
Από την άλλη, υπέρ της έκδοσης ευρωπαϊκών ομολόγων έχουν ήδη ταχθεί ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Ντιντιέ Ρέϊντερς, αλλά και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ.
Ο σχεδιασμός του νέου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων πρόκειται να συζητηθεί σήμερα και αύριο στο Eurogroup και Ecofin αντίστοιχα, ενώ η τελική απόφαση θα ληφθεί από τους ηγέτες της Ε.Ε. των 27, στις 18 Δεκεμβρίου, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.