Με την πρώτη ευκαιρία, το Βερολίνο δεν παραλείπει να εκτοξεύσει χλεύη και αρνητικά σχόλια κατά της χώρας μας. Σειρά έλαβε τώρα ο Γερμανός οικονομολόγος και σύμβουλος της Μέρκελ, Χανς Βέρνερ Σιν, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ μας δίνει… άδεια από το ευρώ για λίγο διάστημα και μάλιστα μας καταλογίζει ότι έχουμε λάβει μέχρι τώρα ποσά αντίστοιχα με 116 Σχέδια Μάρσαλ!
Ο κ. Σιν παραχώρησε τη συγκεκριμένη συνέντευξη στο πλαίσιο ενός σεμιναρίου στο Πανεπιστήμιο του Tilburg, στην Ολλανδία, από την τράπεζα Van Laschot. Ως κεντρικός ομιλητής, σύμφωνα με το άρθρο ο Σιν υποστήριξε πως η Ελλάδα δεν έχει καμία δουλειά αυτή τη στιγμή στην ευρωζώνη λέγοντας πως «χώρες σαν την Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη… Αν συνεχίσουμε να δίνουμε χρήματα στην Ελλάδα, θα φτάσουμε στο σημείο η μισή ευρωζώνη να χρηματοδοτεί την άλλη μισή».
Ερωτηθείς για το αν διαφωνεί με την παροχή βοήθειας στις χώρες του Νότου, ο Σιν απάντησε πως η Ευρώπη δεν μπορεί να βοηθά την Ελλάδα συνεχίζοντας τις ενέσεις χρημάτων. «Οι Έλληνες δεν μπορούν να σωθούν παρά μόνο μέσω μιας ελεγχόμενης εξόδου από την ευρωζώνη», αναφέρει. Την απάντησή του στηρίζει στο επιχείρημα πως η Ελλάδα έχει ήδη δεχθεί βοήθεια 460 δισ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με 116 Σχέδια Μάρσαλ.
Στην ερώτηση γιατί θεωρεί την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη ως καλή λύση, ο Σιν απαντά πως αυτή η κίνηση θα τη βοηθούσε να ξαναβρεί την ανταγωνιστικότητά της, αφού καμία χώρα δε μπορεί να το πετύχει αυτό εντός ευρωζώνης. Αναφέρει μάλιστα πως για να φτάσει η Ελλάδα το επίπεδο της Τουρκίας θα πρέπει να μειώσει τις τιμές της κατά 30-37% -κίνηση αδύνατη, αφού οι διαμαρτυρίες είναι ήδη τόσο έντονες που μπορεί η χώρα να καταλήξει σε εμφύλιο πόλεμο! Μόνο μια βαθιά ύφεση θα μπορούσε να ρίξει τις τιμές στο επιθυμητό επίπεδο. Και ακόμα και αν αυτό επιτευχθεί, τα χρέη σε ευρώ και τα τραπεζικά χρέη δεν θα εξαφανιστούν, παρατηρεί.
Ερωτηθείς αν προτείνει να λάβει η Ελλάδα μια «άδεια από το ευρώ», ο Sinn καταθέτει την άποψη πως η Ελλάδα πρέπει να λάβει μια προσωρινή άδεια από το ευρώ αλλά θα πρέπει να της δοθεί και ένα εισιτήριο «μετ’ επιστροφής». Νομικά, η Ελλάδα δεν μπορεί να αφήσει το ευρωσύστημα, σχολιάζει, και προσθέτει πως θα μπορούσε να επιστρέψει στη δραχμή για μια καθορισμένη περίοδο, να την υποτιμήσει, και αφού ικανοποιήσει εκ νέου τα κριτήρια -που θα μπορούσαν να είναι και λίγο πιο ελαστικά- θα μπορούσε να επιστρέψει στο ευρώ με ένα νέο επίπεδο τιμών.
Αναφέροντας πως έχει ήδη προγραμματίσει τις καλοκαιρινές του διακοπές, σχολιάζει πως, αν η δραχμή επιστρέψει, θα πάει ευχαρίστως στην Ελλάδα το επόμενο καλοκαίρι, αφού όλα θα είναι 50% πιο φθηνά!