Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος για την Ελλάδα και την Ισπανία, τονίζει σε συνέντευξή του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διότι «οι χώρες που έχουν πληγεί δεν μπορούν να αποφύγουν τις μεταρρυθμίσεις» για να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, ενώ αποδίδει την ελληνική κρίση σε επί δεκαετίες της ελληνικής ελίτ.
Προσθέτει δε σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη ότι θα πρέπει να αποφασίσει η ίδια η Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, η Ισπανία έχει κάνει «τα πάντα σωστά» σε ό,τι αφορά τα μεταρρυθμιστικά μέτρα, αλλά υποφέρει από τις επιπτώσεις της μετάδοσης της κρίσης από την Ελλάδα.
Στη συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Τρίτη στην εφημερίδα Handelsblatt, ο κ. Σόιμπλε επαναλαμβάνει ότι πριν γίνει λόγος για ευρωομόλογα και τραπεζική ένωση, μία πραγματική δημοσιονομική ένωση είναι αναγκαία για την Ευρωζώνη, η οποία συνιστά ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο.
«Οφείλουμε να προχωρήσουμε βήμα-βήμα» και κατ’ αρχάς με την (ευρωπαϊκή) δημοσιονομική ένωση, η οποία «ανοίγει τον δρόμο για μεγαλύτερη ολοκλήρωση» της Ευρωζώνης, σημειώνει.
Με τον τρόπο αυτόν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συντάσσεται με τη θέση της καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία δήλωσε χθες ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη από ένα πολιτικό όραμα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα πριν αναλάβει νέες πρωτοβουλίες.
Λιτότητα και ανάπτυξη
Σε αποτυχία της ελίτ της Ελλάδας, επί δεκαετίες, αποδίδει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την ελληνική κρίση, ενώ σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη σημειώνει ότι θα πρέπει να αποφασίσει η ίδια η Ελλάδα.
Ο κ. Σόιμπλε τονίζει ότι λιτότητα και ανάπτυξη δεν αλληλοαναιρούνται και αναδεικνύει την ανάγκη δημιουργίας δημοσιονομικής ένωσης, προκειμένου να φθάσουμε σε πραγματική ολοκλήρωση της Ευρωζώνης.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι «οι χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση υπήρξαν φειδωλές στις μεταρρυθμίσεις» ενώ ειδικά για την Ελλάδα, λέει πως «έχουμε να κάνουμε με αποτυχία της ελίτ, επί δεκαετίες».
Αναγνωρίζει πάντως ότι «ο ελληνικός λαός, αναμφισβήτητα, υποφέρει» και προσθέτει: «Μπορεί κανείς σε μια τόσο δύσκολη κρίση να κάνει ό,τι θέλει. Δεν υπάρχει όμως εύκολος δρόμος και δεν γίνονται πάντα όλα δίκαια».
Ο κ. Σόιμπλε επαναλαμβάνει ότι η ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν η κάθε χώρα ξεχωριστά καταστήσει την οικονομία της ανταγωνιστική. Απαντώντας, ωστόσο, σε ερώτημα σχετικά με την πιθανότητα αποχώρησης της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, κάνει λόγο για απόφαση της ίδιας της χώρας, ενώ εκφράζει την αντίθεσή του με τις εικασίες που κυκλοφορούν την ώρα που η κατάσταση είναι δύσκολη τόσο για τις αγορές όσο και για την ίδια τη χώρα, αν και «ως τώρα δεν έχουν ποτέ επαληθευτεί τα μεγάλα σενάρια για την καταστροφή του κόσμου».
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης, π.χ. στην Ισπανία, ο Γερμανός υπουργός υποστηρίζει ότι η Μαδρίτη παίρνει όλες τις σωστές αποφάσεις, ενώ διευκρινίζει ότι «για μια τέτοια κρίση δεν υπάρχει πανάκεια, αν και είμαστε καλύτερα τοποθετημένοι από ό,τι πριν από δύο χρόνια».
Σε ό,τι αφορά τους κινδύνους που προέρχονται από την κατάσταση στην Ελλάδα, δηλώνει: «Οταν κάποιος αντιμετωπίζει μια τέτοια εστία και δεν μπορεί να απομακρυνθεί, τότε αυτή διαρκώς αναζωπυρώνεται. Οι Ισπανοί τα κάνουν όλα σωστά, όμως υφίστανται την πίεση των αγορών, εξαιτίας της κατάστασης στην Ελλάδα. Και αυτό ακριβώς πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουμε».
Ερωτώμενος εάν πρόκειται να γίνει επικεφαλής του Eurogroup, ο κ. Σόιμπλε κάνει λόγο «για το λιγότερο ενδιαφέρον ζήτημα» και προτάσσει την ανάγκη ο πρόεδρος να βγάλει την Ευρωζώνη από την κρίση, ενώ τάσσεται κατά της πρότασης για μόνιμο επικεφαλής του Eurogroup. «Με αυτό τον τρόπο, θα γίνει κομμάτι του συστήματος των Βρυξελλών, ενώ ο πρόεδρος του Eurpogroup πρέπει να προέρχεται από τις εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές», σημειώνει.