Χείρα βοηθείας από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς θα ζητήσει και επισήμως η Ισπανία προκειμένου να διασώσει τις προβληματικές τράπεζές της.
Σύμφωνα με τον Ισπανό υπουργό Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος,η Ισπανία δέχτηκε να ζητήσει οικονομική στήριξη μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup. Οι όροι που θα συνοδεύουν το δάνειο στήριξης θα αφορούν μόνο τον χρηματοπιστωτικό τομέα και όχι την οικονομική πολιτική, υποστήριξε ο ντε Γκίντος, υπογραμμίζοντας πολλές φορές πως δεν πρόκειται για «πλήρες πρόγραμμα διάσωσης».
Το ΔΝΤ, σε εμπλοκή του οποίου ήταν κατηγορηματικά αντίθετη η Μαδρίτη, θα έχει μόνο «συμβουλευτικό, υποστηρικτικό ρόλο».
Το Eurogroup σε ανακοίνωσή του μετά την τηλεδιάσκεψη ανέφερε ως ανώτατο όριο τα 100 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τα κεντρικά στοιχεία του πακέτου -διάρκεια, επιτόκια, όροι, ακόμη και ο μηχανισμός στον οποίο θα γίνει η προσφυγή- δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί.
Η βοήθεια θα δοθεί «από τους EFSF/ESM για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση», αναφέρει το Eurogroup, και θα λειτουργεί ως δίχτυ «που θα καλύπτει όλες τις πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από τη διαγνωστική άσκηση» για το τραπεζικό σύστημα.
H Μαδρίτη θα υποβάλει επίσημο αίτημα τις επόμενες ημέρες και οι ανάγκες της θα αποσαφηνιστούν μετά την ολοκλήρωση όλων των εκθέσεων που γίνονται για την κατάσταση του ισπανικού τραπεζικού τομέα. Τα κεφάλαια από το δάνειο θα δοθούν στο ταμείο τραπεζικών αναδιαρθρώσεων της ισπανικής κυβέρνησης (FROB).
Θέλοντας να αποφύγει το στίγμα της διάσωσης, ο ντε Γκίντος καθησύχασε πως δεν θα χρειαστούν όλες οι τράπεζες στήριξη και υπογράμμισε αρκετές φορές ότι η Ισπανία «ζητά υποστήριξη, αλλά όχι διάσωση». «Δεν θα υπάρχουν προϋποθέσεις μακροοικονομικής φύσης, το δάνειο δεν θα συνδέεται με οικονομικές ή δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ.