Όλι Ρεν: Χρονιά πρόκληση για αντιμετώπιση της κρίσης

Νέες τολμηρές πολιτικές προανήγγειλε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν με άρθρο του στους Financial Times και έθεσε για ακόμη μια φορά θέμα αύξηση της χρηματοδότησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), τη στιγμή μάλιστα που εντείνονται οι προβλέψεις για προσχώρηση της Πορτογαλίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

 

«Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), που δημιουργήθηκε την περασμένη άνοιξη για την υποστήριξη των χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες, χρειάζεται να ενισχυθεί και να διευρυνθεί», δήλωσε στο άρθρο του ο Ευρωπαίος Επίτροπος, παρά τον αποκλεισμό της προοπτικής αυτής από τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

 

Υπενθυμίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δημιουργήθηκε την περασμένη άνοιξη από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με αφορμή τα προβλήματα της Ελλάδας για την υποστήριξη των χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα.

 

Μέχρι στιγμής, διαθέτει 440 δισεκατομμύρια ευρώ κρατικών εγγυήσεων των χωρών της ευρωζώνης, ποσό που κατά τον Όλι Ρεν, θα πρέπει να αυξηθεί προκειμένου να βελτιωθεί η πιστωτική ικανότητα του Ταμείου και να διευρυνθεί η εμβέλεια λειτουργίας του.

 

“Η πιο πιεστική προτεραιότητα για την Ευρώπη είναι να σπάσει το φαύλο κύκλο του μη διατηρήσιμου χρέους, της χρηματοπιστωτικής αναταραχής και της χαμηλότερης του κανονικού ανάπτυξης”, αναφέρεται στο άρθρο. Ο κ. Ρεν προανήγγειλε τη διαμόρφωση τολμηρών πολιτικών από την ΕΕ και τα κράτη – μέλη της σε βασικό παράγοντα αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

 

«Η Ευρώπη χρειάζεται μια συνολική στρατηγική, η οποία αποκαθιστά τη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών με τη δημοσιονομική προσαρμογή, τη χρηματοπιστωτική αποκατάσταση και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη», γράφει ο κ. Ρεν και ανάγει την Ετήσια Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ανάπτυξη, η παρουσίαση της οποίας επίκειται, σε απαρχή αυτής της εξέλιξης.

 

Με την έκθεση, σημείωσε, θα δίνεται η έναρξη για το ονομαζόμενο ευρωπαϊκό εξάμηνο (european semester), που αποτελεί μια προσπάθεια για τον αποτελεσματικό συντονισμό των εθνικών πολιτικών και αυτών της ΕΕ, προτού οι εθνικές κυβερνήσεις παρουσιάσουν τους προϋπολογισμούς τους για το 2012. «Αυτή θα παρουσιάζει ένα φάσμα τολμηρών πολιτικών που θα αντιμετωπίζουν τα προβλήματα στις αγορές κρατικών ομολόγων», προσέθεσε.

 

Αναλυτικά, σε πρώτη φάση κάθε χώρα – μέλος πρέπει να θέσει σε δημοσιονομική τάξη τα του οίκου της. Στο σημείο αυτό, σημείωσε ότι η Ελλάδα και η Ιρλανδία είναι ήδη δεσμευμένες σε προγράμματα προσαρμογής και διαρθρωτικών αλλαγών, τα οποία δεν έχουν προηγούμενο, ενώ αναφέρθηκε και στα μέτρα που παίρνουν η Ισπανία και η Πορτογαλία.

 

Ειδικά για την Ελλάδα, τόνισε ότι από την περασμένη Άνοιξη έχει δείξει μία αξιοσημείωτη δέσμευση για τη σταθεροποίηση της οικονομίας της, η οποία είναι βέβαιο ότι θα αποφέρει τα αναμενόμενα οφέλη.

 

Παράλληλα, ο Επίτροπος αναφέρει ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι μηχανισμοί χρηματοπιστωτικής στήριξης, τους οποίους συγκροτήσαμε τον περασμένο Μάιο, είναι κατάλληλοι για τον σκοπό που επιδιώκουν». Επεξηγώντας, αναφέρει ότι «η πραγματική δυνατότητα δανεισμού του σημερινού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (σ.σ.: το οποίο θεωρητικά μπορεί να συγκεντρώσει κεφάλαια έως 750 δις. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους και πόρους του ΔΝΤ) πρέπει να ενισχυθεί και παράλληλα να διευρυνθεί η έκταση της δράσης του». Χρειάζεται, σύμφωνα με τον κ. Ρεν να επανεξεταστούν όλες οι υπάρχουσες δομές ενόψει του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθεροποίησης, που θα ισχύσει από το 2013.

 

Επιπλέον, τόνισε τη σημασία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ώστε να ενισχυθεί η δυνατότητα των μελών της Ένωσης να δημιουργούν θέσεις απασχόλησης, να αυξάνουν την παραγωγικότητα και να διασφαλίζουν τη διατηρησιμότητα του δημόσιου χρέους.

 

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης της εσωτερικής ευρωπαϊκής αγοράς, ιδιαίτερα όσον αφορά τους τομείς των υπηρεσιών, της ενέργειας και της πνευματικής ιδιοκτησίας. Επίσης, στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στις αγορές εργασίας και τα συνταξιοδοτικά συστήματα, στην απλοποίηση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις και στη διαμόρφωση φορολογικών συστημάτων και συστημάτων επιδομάτων που διευκολύνουν την αύξηση της απασχόλησης.

 

Ο Επίτροπος τόνισε ότι παρατηρείται ανεπαρκής φιλοδοξία από πλευράς των αρμοδίων σε εθνικό επίπεδο ως προς το επείγον της εφαρμογής των εθνικών διαρθρωτικών προγραμμάτων, προσθέτοντας ότι αυτό πρέπει να αλλάξει πριν από την οριστικοποίησή τους τον Απρίλιο.

 

Επίσης, ο Επίτροπος δίνει μεγάλη σημασία στην ολοκλήρωση της αποκατάστασης του τραπεζικού τομέα, ώστε να διασφαλισθεί ότι θα υπάρξει ρευστότητα για την πραγματική οικονομία. Στο σημείο αυτό, προανήγγειλε νέο γύρο ασκήσεων αντοχής (stress tests) για τις τράπεζες, οι οποίες θα είναι πιο αυστηρές από εκείνες που έγιναν το 2010.

 

Τέλος, ο κ. Ρεν αναφέρει ότι πρέπει να ενισχυθούν τα θεμέλια της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ για να προλαμβάνονται οι κρίσεις. Κλείνοντας το άρθρο, ο Επίτροπος σημείωσε ότι το 2011 θα είναι αναμφίβολα χρονιά πρόκλησης για την ΕΕ, αλλά εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα μπορούσε να είναι και το έτος που η Ευρώπη ξεπέρασε την κρίση χρέους, αύξησε το δυναμικό ανάπτυξης και μεταρρύθμισε την οικονομική διακυβέρνησή της», προσθέτοντας ότι «αυτό καθιστά αναγκαία μία συνολική απάντηση από την ΕΕ και θαρραλέα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα από όλες τις χώρες – μέλη».

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ