Ενδεχόμενη προσφυγή της Λευκωσίας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕFSF) θα οδηγούσε «αυτόματα» στην αποστολή κλιμακίου της τρόικας στην Κύπρο, δήλωσε ο ηγέτης της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα. Επισήμανε, παράλληλα, ότι αναγνωρίζει τον «φόβο» που προκαλεί μια τέτοια εξέλιξη, «αφού πολλές τρόικες έκαναν πολύ απαίσια δουλειά, περιλαμβανομένης και της τρόικας στην Ελλάδα».
Μιλώντας στον ανταποκριτή της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» στις Βρυξέλλες Παύλο Ξανθούλη, ενόψει της επίσκεψης του προεδρείου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στην Κύπρο τη Δευτέρα, ο Αυστριακός αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα ότι η ενδεχόμενη προσφυγή της Κύπρου στο ΕFSF, αλλά και η αποστολή της τρόικας, θα περιορίζονταν σε θέματα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και δεν θα επεκτεινόταν στην οικονομία και τον κοινωνικό ιστό της χώρας.
Αναφερόμενος στις εκλογές στην Ελλάδα, ο Χάνες Σβόμποντα έκανε λόγο για την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης και για «βελτίωση προνοιών του μνημονίου», ενώ επέκρινε δριμύτατα τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, λέγοντας ότι, στη διάρκεια της κρίσης, «δεν πάτησε το πόδι του στη χώρα».
Στο πεδίο των σχέσεων Κύπρου- Τουρκίας, ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων, που έχει μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία. Ζήτησε, ωστόσο, την επιβολή συγκεκριμένων όρων στην Άγκυρα, θέτοντας ευθέως ζήτημα αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων. Αναφορικά με το απευθείας εμπόριο, πρόκρινε μια πολιτική λύση, η οποία, όπως λέει, θα περιλαμβάνει και την επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.
Ενδιαφέρον προκαλεί το «άνοιγμα» του Χάνες Σβόμποντα προς το ΑΚΕΛ, για να συμμετάσχει στη Σοσιαλιστική Ομάδα.
«Για μένα, ήταν πάντοτε ξεκάθαρο ότι ο κ. Ομήρου και η ΕΔΕΚ είναι πολύτιμο μέλος της δικής μας οικογένειας» ανέφερε ο κ. Σβόμποντα. «Αλλά εάν η οικογένεια μπορεί να μεγαλώσει, με τη συμπερίληψη, έστω ως ετεροθαλούς αδελφού, του κ. Χριστόφια, τότε γιατί να αποφύγουμε να διευρύνουμε την οικογένειά μας;» διερωτήθηκε.