Ο κίνδυνος χρεοκοπίας βιομηχανικών χωρών είναι υψηλός, αν δεν ληφθούν διορθωτικά δημοσιονομικά μέτρα, αναφέρει σε έκθεσή του το World Economic Forum (WEF), δύο εβδομάδες πριν από την ετήσια σύνοδό του στο Νταβός της Ελβετίας.
Η έκθεση αναφέρει ότι η αντιμετώπιση της χειρότερης μεταπολεμικής χρηματοπιστωτικής κρίσης σώρευσε πολύ χρέος στις βιομηχανικές χώρες, υπονομεύοντας την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν μελλοντικά σοκ.
“Οι τρέχουσες δημοσιονομικές πολιτικές δεν είναι διατηρήσιμες στις περισσότερες βιομηχανικές χώρες”, αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Zurich Financial Services κ. Ντάνιελ Χόφμαν σε δήλωσή του που συνοδεύει την έκθεση, προσθέτοντας ότι “σε περίπτωση που δεν ληφθούν μεγάλου βεληνεκούς διορθωτικά μέτρα, θα υπάρχει υψηλός κίνδυνος κρατικών χρεοκοπιών”.
Όσον αφορά την κρίση χρέους της Ευρώπης, ο Πρόεδρος της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Άξελ Βέμπερ δήλωσε χθες από τη Φρανκφούρτη ότι είναι πρόωρο να πει κανείς πως έχει περιορισθεί. Σε ομιλία του στη Φρανκφούρτη, ο κ. Βέμπερ είπε: “Η αισιοδοξία ορισμένων παρατηρητών μου φαίνεται πρόωρη. Υπάρχουν αρκετοί καλοί λόγοι για συγκρατημένη αισιοδοξία το 2011, όπως το οικονομικό περιβάλλον. Ταυτόχρονα παραμένουν – και στη Γερμανία – σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την τακτοποίηση των δημόσιων οικονομικών”.
Ο Κύπριος καθηγητής, κ. Χριστόφορος Πισσαρίδης, κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Οικονομικών, είπε σήμερα σε ένα συνέδριο που έγινε στο Πεκίνο ότι στην περίπτωση που καταρρεύσει δημοσιονομικά η Ισπανία, αυτό θα μπορούσε να σημάνει το τέλος του ευρώ. “Αν η Ισπανία καταρρεύσει με τον τρόπο που συνέβη στην Ελλάδα, δεν νομίζω ότι η ΕΕ έχει τους πόρους για να τη σώσει”, είπε ο κ. Πισσαρίδης, σύμφωνα με το πρακτορείο Μπλούμπεργκ.