Αντίθετο με το σχέδιο που ακολουθεί το Βερολίνο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη εμφανίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ , το οποίο φαίνεται να προσυπογράφει μία σειρά από βραχυπρόθεσμες κινήσεις, στις οποίες προβάλλει αντίσταση η Γερμανία.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε από το Λουξεμβούργο, όπου συναντήθηκε με αξιωματούχους της Ευρωζώνης, ότι οι ηγέτες της περιοχής θα πρέπει να αναχαιτίσουν την κρίση, εξετάζοντας την επανενεργοποίηση της αγοράς κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τη διοχέτευση δανείων απευθείας προς τις τράπεζες από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης.
Ιδιαίτερη ανησυχία
Με τη Γερμανία να αντιστέκεται σε αυτά τα μέτρα, η κα Λαγκάρντ δήλωσε ότι το ΔΝΤ ανησυχεί ιδιαίτερα από «την αυξημένη ένταση και τις πιέσεις» τόσο στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα όσο και στην περιφέρεια του ευρώ. Προειδοποίησε δε ότι τα μακροπρόθεσμα μέτρα που εξετάζονται από τους Ευρωπαίους ηγέτες, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της επόμενης εβδομάδας, δεν είναι αρκετά.
«Το ΔΝΤ πιστεύει ότι μία αποφασιστική και δυναμική ώθηση προς την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης θα μπορούσε αποτελέσει ένα βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα», είπε χαρακτηριστικά.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κάλεσε, επίσης, την ΕΚΤ να γίνει «πιο δημιουργική και εφευρετική» όσον αφορά στη νομισματική πολιτική, για να βοηθήσει τη ζώνη του ευρώ να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους, λέγοντας ότι «αυτό μπορεί να γίνει είτε μέσα από το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων είτε με μία πιο παραδοσιακή πολιτική».
Επιπλέον, επέκρινε τα σχέδια διάσωσης του ισπανικού τραπεζικού συστήματος, υποστηρίζοντας ότι τα σχέδια αυτά όχι μόνο δεν θα λειτουργήσουν, αλλά έχουν προκαλέσει και ανησυχίες στις αγορές.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, επανέλαβε ότι η κρίση χρέους «επέδειξε την ανάγκη επιτάχυνσης της ολοκλήρωσης» της Ευρώπης, σε χθεσινή συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».
«Kατά τη δημιουργία του κοινού νομίσματος, διαπράχθηκε ένα σφάλμα: η οικονομική πολιτική των ευρωπαϊκών χωρών δεν είναι επαρκώς συντονισμένη. Η Ευρώπη είναι κάτι περισσότερο από μία κοινή αγορά και ένα κοινό νόμισμα, γι’ αυτό και η επαναδιατύπωση του ευρωπαϊκού σχεδίου αποτελεί το καθοριστικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», είπε χαρακτηριστικά.
Μετά τη Σύνοδο Κορυφής
Την ίδια στιγμή, ο Γιεργκ Ασμουσεν, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, φέρεται να δήλωσε στη γερμανική έκδοση των FT ότι οι επιθεωρητές της τρόικας, που αναμένεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα τη Δευτέρα, είναι απίθανο να ολοκληρώσουν την έκθεσή τους πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. την επόμενη εβδομάδα.
Εντείνονται οι πιέσεις
Η δυναμική στήριξη, από την κα Λαγκάρντ, πολιτικών που απορρίπτονται μέχρι στιγμής από τη γερμανική κυβέρνηση -περιλαμβανομένης μιας στροφής από τα μέτρα λιτότητας προς περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να δώσουν εκκίνηση στην ανάπτυξη της περιοχής- λαμβάνει χώρα, τη στιγμή που εντείνονται οι πιέσεις προς τη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, να δράσει με περισσότερα έκτακτα μέτρα.