Και με κρουαζιερόπλοια θα καταφθάνουν, από το φετινό καλοκαίρι, στη Θεσσαλονίκη χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες, που ενδιαφέρονται να συνδυάσουν ένα θαλάσσιο ταξίδι αναψυχής με μια επίσκεψη στα σημαντικά οθωμανικά μνημεία της πόλης.
Με αφετηρία το λιμάνι της Σμύρνης, οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου “Ocean Majesty” θα επισκέπτονται, στη Θεσσαλονίκη, το σπίτι-μουσείο όπου ο Κεμάλ Ατατούρκ γεννήθηκε το 1881, το χρονολογούμενο από τον 15ο αιώνα πρώην τζαμί Αλατζά Ιμαρέτ, αλλά και το Μπέι Χαμάμ, τα γνωστά «Λουτρά Παράδεισος», που το 1444 έχτισε στην πόλη ο Σουλτάνος Μουράτ ο Δεύτερος -το σημαντικότερο μνημείο του είδους στην Ελλάδα.
Μόνο το 2011, το ελληνικών συμφερόντων πλοίο υπολογίζεται ότι θα μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη 3.000-3.500 επιβάτες.
«Το κρουαζιερόπλοιο θα προσεγγίσει τη Θεσσαλονίκη έξι φορές το 2011, μεταφέροντας 500-600 άτομα κάθε φορά. Η πρώτη προσέγγιση θα γίνει στις 23 Μαΐου και θα ακολουθήσουν άλλες πέντε, στις 21 Ιουνίου, 7 Ιουλίου, 29 Ιουλίου, 4 Αυγούστου και 19 Οκτωβρίου», εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βίκος Παλαντζιάν, ο παλαιότερος ναυτικός πράκτορας της Θεσσαλονίκης, ο οποίος πρακτορεύει το «Ocean Majesty», ενώ οργανώνει και το πρόγραμμα ξεναγήσεων στα οθωμανικά μνημεία.
Πάντως, πέραν των μνημείων που παρουσιάζουν ειδικό ενδιαφέρον για τους Τούρκους πολίτες, η τρίωρη ξενάγηση στη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνει ακόμη επισκέψεις στον Λευκό Πύργο, το ναό του Αγίου Δημητρίου, τη Ροτόντα και την Αψίδα του Γαλέριου, καθώς και διελεύσεις -με τουριστικά λεωφορεία- μέσα από τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
«Η γραμμή δημιουργήθηκε ουσιαστικά πέρυσι, που το κρουαζιερόπλοιο “έπιασε” στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης τέσσερις φορές, μεταφέροντας περίπου 500 επιβάτες τη φορά. Μετά, το πλοίο συνεχίζει το δρομολόγιό του προς Πειραιά. Το δε ποσοστό συμμετοχής των επιβατών στις ξεναγήσεις φτάνει και στο 45%-50%», εξήγησε ο κ. Παλαντζιάν, σύμφωνα με τον οποίο η αγορά της Τουρκίας ανοίγει σταδιακά στην κρουαζιέρα, με ευοίωνες προοπτικές για την Ελλάδα.