Ως μέσο πίεσης προς την Τεχεράνη να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε και τυπικά το εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου από την 1η Ιουλίου, απορρίπτοντας την εξαίρεση της Ελλάδας λόγω οικονομικών προβλημάτων.
Η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν το εμπάργκο ως μοχλό για να πιέσουν την Τεχεράνη να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα, το οποίο ισχυρίζονται ότι έχει στρατιωτικούς σκοπούς. Το Ιράν, αντίθετα, υποστηρίζει ότι οι πυρηνικές της δραστηριότητες εξυπηρετούν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και άλλους αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς.
Η Ελλάδα είχε ζητήσει να καθυστερήσει η εφαρμογή των κυρώσεων – που σχεδιάστηκαν τον Ιανουάριο – εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησής της από το ιρανικό αργό. Σε αντίθεση με άλλους προμηθευτές πετρελαίου, η Τεχεράνη προσφέρει στην Ελλάδα πιστωτικές διευκολύνσεις για την αποπληρωμή του αργού που της πουλά.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ που συναντήθηκαν τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο αποφάσισαν όμως να εφαρμοστεί το εμπάργκο απαρέγκλιτα. Η μόνη παραχώρηση που έκαναν ήταν να δεσμευτούν ότι θα επανεξετάσουν αργότερα την εφαρμογή του για να διασφαλίσουν την επαρκή παροχή πετρελαίου στις χώρες της Ένωσης.
«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο θα ενεργήσουμε την 1η Ιουλίου» δήλωσε στο περιθώριο της συνάντησης η Κάθριν ‘Αστον, επικεφαλής της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. «Οι κυρώσεις που έχουν συμφωνηθεί θα εφαρμοστούν» πρόσθεσε.