Μεγάλο αγκάθι στην εκτέλεση του προϋπολογισμού το σκέλος των εσόδων
Άμεσες δράσεις για να κλείσει η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού, μέσω συγκεκριμένων μέτρων που συμβάλλουν στην τόνωση της ζήτησης στην αγορά και ενισχύουν την ρευστότητα, αλλά και κινήσεων που έχουν ως στόχο την άμεση ενίσχυση των εσόδων με ειδικό σχέδιο για το κυνήγι της φοροδιαφυγής και των ληξιπρόθεσμων χρεών, χωρίς μάλιστα να αποκλείονται νέες ρυθμίσεις για συνεχή ροή εισπράξεων στα δημόσια Ταμεία, επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης.
«Κόκκινος συναγερμός»
Στο υπουργείο Οικονομικών έχει σημάνει «κόκκινος συναγερμός» έπειτα από τα τελευταία στοιχεία που πιστοποιούν ότι το μεγάλο «αγκάθι» στην εκτέλεση του προϋπολογισμού προέρχεται από το σκέλος των εσόδων, αφού η υστέρηση των φορολογικών εσόδων στο πεντάμηνο ανέρχεται στα 661 εκατ. ευρώ, ενώ για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού, Γ. Ζανιά, και με τη συμμετοχή του υφυπουργού, Γ. Μαυραγάνη, καθώς και του γενικού γραμματέα της ΓΓΠΣ, Χ. Θεοχάρη, αλλά και ανώτατων υπηρεσιακών παραγόντων και των διευθυντών φορολογίας του υπουργείου.
Κατά τη διάρκεια της εν λόγω συσκέψεως ο νέος υφυπουργός, Γ. Μαυραγάνης, ενημερώθηκε πλήρως από τα κορυφαία στελέχη του υπουργείου για την πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού, για τις «πηγές» από τις οποίες κυρίως προέρχεται η «αιμορραγία» των εισπράξεων, τις αδυναμίες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, καθώς και για όλα τα εκκρεμή ζητήματα τα οποία απαιτούν τη λήψη άμεσων αποφάσεων προκειμένου να καλυφθεί το χαμένο έδαφος του τελευταίου χρονικού διαστήματος λόγω της διενέργειας των δύο εκλογικών αναμετρήσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το πέρας της συσκέψεως τόσο ο κ. Μαυραγάνης όσο και τα ανώτατα στελέχη του υπουργείου απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις.
Συνεχές «κυνήγι»
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εκτός από το «κυνήγι» της φοροδιαφυγής, το οποίο θα είναι συνεχές και προς κάθε κατεύθυνση, η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στη θέσπιση εκείνων των μέτρων που θα τονώσουν τη ζήτηση στην αγορά, θα αυξήσουν τον τζίρο των επιχειρήσεων και φυσικά θα αποδώσουν περισσότερα έσοδα στα δημόσια ταμεία.
Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτό εξετάζεται όπως προχωρήσουν άμεσα τα εξής:
– Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το συντελεστή 23% στο 13%.
– Η μείωση του ΦΠΑ που επιβάλλεται σε αγροτικά εφόδια, σπόρους, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές.
– Η θέσπιση νέας ρύθμισης για οφειλές προς το Δημόσιο.
Αλλωστε η θέση και των τριών κομμάτων στην κυβέρνηση είναι ξεκάθαρη επί του θέματος, αφού στη συμφωνία που έχει επιτευχθεί αναφέρεται ρητά ότι θα προωθηθεί ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορολογουμένων για φέτος, ώστε να μην ξεπερνούν το 25% του εισοδήματός τους και τα υπόλοιπα σε δύο ετήσιες δόσεις.
Εξόφληση του 25%
Βασικός στόχος της εν λόγω ρύθμισης, όπως ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου στη «Ν», είναι να μην εξοντωθούν εισοδηματικά τα νοικοκυριά, τα οποία έχουν ήδη συσσωρεύσει ληξιπρόθεσμες οφειλές λόγω της αύξησης της φορολογίας, λόγος για τον οποίο θα τους δοθεί φέτος η δυνατότητα να εξοφλήσουν το 25% των οφειλών τους και το υπόλοιπο 75% να το εξοφλήσουν σε δύο ετήσιες δόσεις, το 2013 και το 2014.
Ο ίδιος παράγοντας εξάλλου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λόγω της βαθιάς ύφεσης και της αδυναμίας που αντιμετωπίζουν πολλοί φορολογούμενοι να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, όπως υπαχθούν στη νέα ρύθμιση και όσες οφειλές καταστούν ληξιπρόθεσμες τους επόμενους μήνες.
Γενικότερη ρύθμιση
Ανοικτό παραμένει, εξάλλου, και σχέδιο που προβλέπει τη θέσπιση και νέας γενικότερης – μόνιμης ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, η οποία θα κινείται στο πλαίσιο της ήδη υπάρχουσας, η προθεσμία για ένταξη στην οποία λήγει στις 29 Ιουνίου.
Αιχμή του δόρατος η φορολογική μεταρρύθμιση
«Κλειδί», πάντως, για την ανατροπή της αρνητικής εικόνας των εσόδων, αλλά και για την όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση του δυναμικού των ΔΟΥ και των τελωνείων αποτελεί η σύνταξη του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που έχει καθυστερήσει περισσότερο από ένα χρόνο.
Ούτως ή άλλως, η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη και των δύο άλλων εταίρων που μετέχουν σε αυτή, προσανατολίζεται στη θέσπιση ενός απλοποιημένου και σταθερού φορολογικού συστήματος με ορίζοντα δεκαετίας, που αποτελεί άλλωστε και πάγιο αίτημα του εμπορικού κόσμου, αλλά και των φορολογουμένων που θέλουν να γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους και να ρυθμίζουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, χωρίς να δέχονται ανά τρίμηνο εκπλήξεις-σοκ που οδηγούν σε συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματός τους.
Σε πρώτη δε φάση στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναμένεται να ενταχθούν οι κοινές θέσεις των εταίρων της συγκυβέρνησης που, μεταξύ των άλλων, αφορούν:
– Στη δίκαιη και αναλογική κατανομή των φόρων, με μείωση των έμμεσων.
– Στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ταυτόχρονα με τη σταδιακή μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, σε συνδυασμό και με τη συνέχιση των προσπαθειών πάταξης της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας.
– Στην αύξηση του αφορολογήτου ορίου από τις 5.000 ευρώ στις 8.000 ευρώ το 2013, αλλά και στις 10.000 ευρώ το 2014.
– Στην εφαρμογή του αναγκαίου και δίκαιου συμψηφισμού οφειλών από και προς το Δημόσιο.
– Στη σύνταξη περιουσιολογίου και ολοκληρωμένου «πόθεν έσχες».
– Στην αντικατάσταση του ειδικού τέλους επί των ακινήτων που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, από ένα διευρυμένο ΕΤΑΚ με δίκαιους και αντικειμενικούς συντελεστές.
Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει επίσης να προχωρήσει άμεσα στη θέσπιση νέων αντικειμενικών, αλλά μαχητών τεκμηρίων φορολόγησης για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες.
Συγκεκριμένα, τα κριτήρια τα οποία θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από την εφορία είναι τα εξής:
– Το είδος της επαγγελματικής δραστηριότητας,
– Ο χρόνος άσκησης του επαγγέλματος,
– Τα τετραγωνικά του γραφείου ή του καταστήματος,
– Η αντικειμενική αξία της έδρας ή του καταστήματος ή το ενοίκιο που καταβάλλεται ανάλογα με την περιοχή,
– Τα πάγια έξοδα της επιχείρησης, όπως ενοίκια, οι υπάλληλοι που απασχολούνται κ.λπ.
Δύο φόροι στα ακίνητα
Η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει την καθιέρωση δύο μόνο φόρων στα ακίνητα, που θα αντικαταστήσουν το τέλος ακινήτων και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας ο ένας και όλους τους δημοτικούς φόρους και τέλη ο δεύτερος, με στόχο αφενός την απλοποίηση του συστήματος, αφετέρου δε τη θέσπιση ενός δικαιότερου πλαισίου που θα διέπει τη φορολογία των ακινήτων που σήμερα επιβαρύνονται με περισσότερους από 40 φόρους.
Παραμένει, ωστόσο, άγνωστο εάν η επιβολή ενός νέου ενιαίου φόρου για τη χρήση των ακινήτων, ο οποίος επί της ουσίας θα αντικαταστήσει το τέλος ακινήτων που επιβάλλεται σήμερα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το ΦΑΠ, θα είναι ισοδυνάμου δημοσιονομικού αποτελέσματος οπότε και δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ελάφρυνση για τα εκατομμύρια των ιδιοκτητών ακινήτων.
Ανοιχτό, εξάλλου, παραμένει το πότε και εάν θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, καθώς η ΝΔ έχει δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στην αύξηση την ώρα που είναι “νεκρή” η κτηματαγορά.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια στόχος του νέου οικονομικού επιτελείου θα είναι μακροπρόθεσμα όπως δημιουργηθεί το “Μητρώο Ακινήτων” στο οποίο θα καταγράφονται αυτόματα οι όποιες αυξομειώσεις των τιμών και επομένως θα είναι εύκολος ο υπολογισμός των φόρων και τελών που βαρύνουν τα ακίνητα, ενώ ταυτόχρονα θα παρακολουθούνται οι μεταβιβάσεις και το δημόσιο θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή την ακίνητη περιουσία όλων των υπόχρεων.