Έτσι όπως είναι τα πράγματα σήμερα, η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από την κρίση, όσα πολυσέλιδα μνημόνια και να εφαρμόσει και στην περίπτωση που η Ελλάδα καταρρεύσει, η υπόλοιπη Ευρώπη δεν θα μείνει στο απυρόβλητο ούτε έχει την πολυτέλεια να παραμείνει αδιάφορη, επισήμανε την Τρίτη ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου της BUSINESSEUROPE που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε ότι από τη δική της πλευρά «η Ελλάδα καλείται τώρα να καταλήξει άμεσα σε συμφωνία με τους εταίρους για ένα νέο πλαίσιο προτεραιοτήτων, προκειμένου να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της και να πετύχει τους στόχους της. Η Ελλάδα καλείται να επιδείξει έμπρακτα ότι είναι αποφασισμένη να αλλάξει, επιταχύνοντας αποφασιστικά τις δομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ παράλληλα να αντιμετωπίζει τις πιο αρνητικές επιπτώσεις της λιτότητας και της ύφεσης στην ελληνική οικονομία και κοινωνία».
Αυτό, όμως, δεν επαρκεί, παρατήρησε ο κ. Δασκαλόπουλος. Από μόνη της «η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από την κρίση όσα πολυσέλιδα μνημόνια και να εφαρμόσει. Η προσπάθεια της Ελλάδας μπορεί να επιτύχει μόνο στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής απάντησης στην κρίση του ευρώ, μιας απάντησης της Ευρώπης στην ίδια την υπαρξιακή της κρίση».
Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς ερμηνεύει το αποτέλεσμα των εκλογών, ο πρόεδρος του ΣΕΒ υπογράμμισε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ και βλέπει το εθνικό μας μέλλον μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Το ίδιο ισχύει και για τις πολιτικές δυνάμεις. Αντιευρωπαϊκές απόψεις συναντώνται μόνο στα περιθωριακά άκρα του πολιτικού φάσματος».
«Η Ελλάδα καλείται τώρα να καταλήξει άμεσα σε συμφωνία με τους εταίρους για ένα νέο πλαίσιο προτεραιοτήτων, προκειμένου να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της και να πετύχει τους στόχους της» υπογράμμισε και προσέθεσε ότι «καλείται να επιδείξει έμπρακτα ότι είναι αποφασισμένη να αλλάξει, επιταχύνοντας αποφασιστικά τις δομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ παράλληλα να αντιμετωπίζει τις πιο αρνητικές επιπτώσεις της λιτότητας και της ύφεσης στην ελληνική οικονομία και κοινωνία».
Ως επιχειρηματική κοινότητα, σημείωσε ο κ. Δασκαλόπουλος, «ευελπιστούμε ότι, στο πλαίσιο αυτό, η νέα κυβέρνηση θα κινηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά. Προσδοκούμε ουσιαστική πρόοδο στη δημιουργία περιβάλλοντος φιλικού στην επιχειρηματικότητα, συντονισμένη προσπάθεια να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί της αποταμίευσης και των επενδύσεων, καθώς και αποφασιστικότητα στον περιορισμό του κρατικού παρεμβατισμού και του μεγέθους του δημόσιου τομέα».
«Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», τόνισε, «αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και πρέπει να συντελεσθεί το ταχύτερο δυνατόν».
Αργότερα εντός της ημέρας ο πρόεδρος του ΣΕΒ θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και τον επίτροπο της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν.