Πτώση κατά 30% της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών σε όγκο σημειώθηκε το 2010 σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών ΕΝΕΑΠ Ισίδωρος Ρεβάχ στο πλαίσιο συνάντησης με δημοσιογράφους. Για το 2011 η πτώση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη εάν, σύμφωνα με τον κ. Ρεβάχ, δεν μειωθεί σημαντικά ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης.
Σύμφωνα με τον κ. Ρεβάχ, τα αλκοολούχα ποτά έχουν από το Μάρτιο του 2009 υποστεί τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις, που τελικά οδηγούν σε συνολική αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κατά 124% και αντιστοιχεί πλέον σε πάνω από το 50% της λιανικής τιμής των προϊόντων. “Ο κλάδος έχει ζητήσει από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών την απόσυρση του νομοσχεδίου για τη νέα αύξηση και την συνεργασία για την υιοθέτηση μέτρων που θα είναι πραγματικά εις όφελος της οικονομίας” ανέφερε ο κ. Ρεβάχ.
Η υπερφορολόγηση, σύμφωνα τον κ. Ρεβάχ, έχει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες. Το ύψος του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αποτελεί ισχυρό κίνητρο για την παραγωγή και διακίνηση νοθευμένων ποτών. Επιπλέον ο κ. Ρεβάχ εκτιμά ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος να αυξηθεί το λαθρεμπόριο, καθώς οι γειτονικές χώρες έχουν πολύ χαμηλότερο φόρο από την Ελλάδα.
Στην πολύ άσχημη κατάσταση του κλάδου αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος της ΕΝΕΑΠ Χρήστο Αργυρού τονίζοντας ότι οι απολύσεις φτάνουν το 15% του εργατικού δυναμικού που απασχολείται στις επιχειρήσεις του κλάδου. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Αργυρού, ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών έχει εισέλθει σε περίοδο δραματικής πτώσης εξαιτίας τόσο της κλιμακούμενης ύφεσης, όσο και της βαρύτατης φορολόγησης, αφού ο ειδικός φόρος αντιπροσωπεύει πλέον περισσότερο από 50% της αξίας του προϊόντος.
“Εχουμε ζητήσει από την κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του κλάδου να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση της φορολογίας και εξορθολογισμό της φορολόγησης των αλκοολούχων ποτών” τόνισε ο κ. Αργυρού και συνέχισε: “θέλουμε να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση και το αρμόδια υπουργεία προκειμένου να δοθούν λύσεις σε σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να επιβιώσουν στο δύσκολο περιβάλλον που διαμορφώνεται”.