Αύξηση του πληθωρισμού, υψηλότερη ανάπτυξη και μεγάλα ποσοστά ανεργίας προβλέπει για την κυπριακή οικονομία η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ) για το 2011 και 2012.
Σύμφωνα με τις μακροοικονομικές ς προβλέψεις της ΚΤΚ , τις οποίες παρουσίασε σήμερα ο διοικητής της Αθανάσιος Ορφανίδης ο πληθωρισμός αναμένεται να ανέλθει στο 2,7% φέτος από 2,9% που αναμενόταν πριν, και το 2011 στο 3,4% από 3,2% που ήταν η πρόβλεψη του Ιουνίου. Για το 2012 αναμένεται να μειωθεί στο 2,4%.
Ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ αναμένεται να ανέλθει στο 0,7% φέτος έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για συρρίκνωση κατά 0,5%. Για το 2011 ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να ανέλθει στο 1,8% από 1,3% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση της ΚΤΚ. Για το 2012 αναμένεται ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,4%.
Η αγορά εργασίας συνεχίζει να επηρεάζεται από την οικονομική κρίση και το 2010, για ολόκληρο το έτος με την απασχόληση να προβλέπεται να καταγράψει συρρίκνωση της τάξης του 0,2%. Με τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος το 2011 και το 2012, η απασχόληση αναμένεται να καταγράψει θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης, οι οποίοι όμως θα είναι πολύ χαμηλότεροι του μέσου όρου της περιόδου 2006-2008 που ήταν 2,6%.
Ο κ. Ορφανίδης τόνισε την ανάγκη λήψης μέτρων εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών το συντομότερο δυνατόν και υπέδειξε ότι η καθυστέρηση στη λήψη μέτρων ”είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζει η οικονομία μας αυτή τη στιγμή”.
Συναφώς, υπογράμμισε ότι η διόρθωση των δημοσίων οικονομικών πρέπει να στοχεύει στη ανατροπή της πολύ μεγάλης επιδείνωσης του δημοσίου χρέους, η οποία είναι της τάξης των 800 εκατομμυρίων ευρώ και όχι απλά στη διόρθωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
”Το ζήτημα δεν είναι τι κάνουμε τους επόμενους μήνες είτε για το έλλειμμα για το 2010 είτε για το έλλειμμα για το 2011 μόνον. Το ζήτημα είναι πώς να ανατρέψουμε την κακή πορεία στην οποία έχουν μπει τα δημοσιονομικά μας σε βάθος χρόνου”, είπε.
Εξάλλου, ο κ. Ορφανίδης δήλωσε ότι το μέγεθος του κυπριακού τραπεζικού συστήματος αποτελεί ισχυρό πλεονέκτημα για την Κύπρο και απέρριψε την “κινδυνολογία”, όπως τη χαρακτήρισε, των Standard and Poor’s και τις συγκρίσεις με την Ιρλανδία.
Το μέγεθος του τραπεζικού κλάδου είναι σίγουρα μεγάλο, αλλά η λύση είναι να υπάρχει γερή δημοσιονομική βάση για να αντέχει το σύστημα τους όποιους θεωρητικούς κραδασμούς από το χρηματοπιστωτικό τομέα , πρόσθεσε ο διοικητής της ΚΤΚ και ανακοίνωσε ότι έχει υποβάλει εισήγηση προς τις εμπορικές τράπεζες για σύσταση Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.