«Πάγωμα» των φετινών τιμολογίων της Εταιρίας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) στα επίπεδα των τιμών του 2010, ενέκριναν στην τακτική γενική συνέλευση της εταιρίας, οι εκπρόσωποι του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), στο οποίο έχουν μεταβιβαστεί οι μετοχές του Δημοσίου (74%).
Εγκρίνοντας την τιμολογιακή πολιτική, που είχε εισηγηθεί η διοίκηση της εταιρείας, οι εκπρόσωποι του Δημοσίου άναψαν ακόμη το πράσινο φως για μεσοσταθμική αύξηση 1% των τιμολογίων το 2013, με επιβολή «τέλους κύκλου νερού» της τάξης των 0,07 ευρώ/κυβικό μέτρο (σ.σ. τα έσοδα από το εν λόγω τέλος θα αξιοποιηθούν για την ξήρανση και διαχείριση λυματολάσπης).
Καταργείται, τέλος, η υποχρεωτική ελάχιστη χρέωση των 10 κυβικών μέτρων νερού, με εισαγωγή τιμολόγησης επί της πραγματικής κατανάλωσης. Η γενική συνέλευση ενέκρινε, επίσης, τη διανομή μερίσματος 0,188 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2011.
Παρών στη γενική συνέλευση ήταν και εκπρόσωπος της γαλλικής εταιρείας Suez, η οποία κατέχει μερίδιο 5,6% της ΕΥΑΘ και, κατά τα φαινόμενα, διατηρεί το ενδιαφέρον της για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου της εισηγμένης.
Σε αντίθεση με την παράδοση των τελευταίων χρόνων, που προβλέπει την πραγματοποίηση της γενικής συνέλευσης στις εγκαταστάσεις του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, αυτή συνήλθε φέτος σε ξενοδοχείο εκτός του κέντρου της πόλης.
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για αυτή την επιλογή, οι εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη των κεντρικών γραφείων της εταιρείας επί της Εγνατίας, με αποτέλεσμα να διακοπούν προσωρινά οι συναλλαγές με το κοινό.
Όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι, «η κίνηση αυτή (σ.σ. της πραγματοποίησης της γενικής συνέλευσης σε ξενοδοχείο εκτός κέντρου) κινεί υποψίες για το τι αποφάσεις θα ληφθούν πίσω από κλειστές πόρτες, μια και αυτή τη φορά ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε τα όργανά τους αλλά ούτε οι εκπρόσωποί τους έχουν προσκληθεί».
Στην ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ακόμη ότι το «νερό είναι η ζωή και όχι εμπόρευμα», ενώ καλούν τα κόμματα της κυβέρνησης «να τοποθετηθούν επίσημα για το ποια είναι η θέση τους για το παγκοσμίως αποτυχημένο μοντέλο της ιδιωτικοποίησης των εταιρειών ύδρευσης – αποχέτευσης και το μέλλον της ΕΥΑΘ ΑΕ.