Τις πιέσεις που ασκεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα και την Ιρλανδία για περικοπές των μισθών και των συντάξεων και για την ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας στις δύο χώρες, καταγγέλλει με επιστολή του προς τον Επίτροπο Οικονομίας, Όλι Ρεν, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων (ETUC).
Σύμφωνα με την επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο γενικός γραμματέας της ETUC, Τζον Μονκς, σημειώνει ότι τα πακέτα διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία «επίθεση προς την Κοινωνική Ευρώπη».
Σημειώνει, ακόμη, ότι σύμφωνα με ενημέρωση που είχε από τα ελληνικά και τα ιρλανδικά συνδικάτα, οι κοινοτικοί αξιωματούχοι αγνοούν τον κοινωνικό διάλογο και τις συλλογικές διαδικασίες διαπραγμάτευσης, επεμβαίνοντας άμεσα στην αγορά εργασίας των δύο χωρών.
“Σύμφωνα με την ενημέρωση που λαμβάνω από τα συνδικάτα της Ελλάδας και της Ιρλανδίας”, επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Μόνκς ,”οι αξιωματούχοι της Επιτροπής αγνοούν τις διαδικασίες κοινωνικού διαλόγου και συλλογικών διαπραγματεύσεων και παρεμβαίνουν άμεσα στην αγορά εργασίας των χωρών αυτών. Εκδίδονται φιρμάνια με στόχο την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου. Συνεπώς, οι προτάσεις που διατυπώνονται από την Επιτροπή, με στόχο την περικοπή των ελάχιστων μισθών, τη μείωση της μισθολογικής “δυσκαμψίας” και την περικοπή των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, καθιστούν πιο ευέλικτη την αγορά εργασίας και, στην περίπτωση της Ιρλανδίας, προβλέπουν μισθούς που θα αντανακλούν τις “συνθήκες της αγοράς”.
Ο κ. Μόνκς προειδοποιεί ότι η ΣΕΣ δεν θα στηρίξει τις δράσεις της ΕΕ που θα κινηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση, ή τις προτάσεις για οικονομική διακυβέρνηση, ούτε οποιαδήποτε νέα συνθήκη που τις εμπεριέχει και η οποία μοιάζει, σε κάποιες πτυχές της, με τις διατάξεις για αποζημιώσεις (τιμωρία) της Συνθήκης των Βερσαλλιών περιορίζοντας τα κράτη μέλη σε ημι-αποικιακό στάτους.
“Η πολιτική άμεσης παρέμβασης στην αγορά εργασίας αναιρεί προηγούμενες δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί αυτονομίας των κοινωνικών εταίρων, και σημασίας του κοινωνικού διαλόγου”, τονίζει στην επιστολή του ο Τζον Μονκς, εκφράζοντας παράλληλα τις ανησυχίες της ETUC για τις προτάσεις που έπονται, στο πλαίσιο της οικονομικής διακυβέρνησης.