Για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες και τις επιπτώσεις στην Ελλάδα μίλησε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο Γιέργκ Άσμουσεν, μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η ΕΚΤ δηλώνει πρόθυμη να συζητήσει για ορισμένα στοιχεία του ελληνικού προγράμματος λιτότητας, αλλά δεν υπάρχει περιθώριο για αλλαγή στους βασικούς στόχους του προγράμματος. «Εάν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θέλει να αλλάξει τη σύνδεση των μέτρων εσόδων και δαπανών, αυτό σίγουρα μπορεί να συζητηθεί, αλλά αναφορικά με τα βασικά αποτελέσματα και στόχους του προγράμματος ώστε η Ελλάδα να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική και να καταλήξει σε μια κατάσταση όπου το χρέος θα είναι βιώσιμο, δεν βλέπω να υπάρχει περιθώριο για αλλαγή», δήλωσε ο κ. Άσμουσεν.
Προειδοποίησε παράλληλα ότι εάν η Ελλάδα αλλάξει τους δημοσιονομικούς της στόχους κατά μόλις ένα έτος, η χώρα θα χρειαστεί αμέσως επιπρόσθετη χρηματοδότηση από το ΔΝΤ και τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, που με τη σειρά του θα χρειαστεί νέο γύρο ψηφοφοριών στη Βουλή. Αλλά πριν από κάθε συζήτηση για παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής η τρόικα θα πρέπει να ολοκληρώσει την επιθεώρηση της κατάστασης στην Ελλάδα.
«Φαίνεται πως στη διάρκεια των δύο προεκλογικών διαδικασιών, οι μεταρρυθμίσεις «βάλτωσαν», και το πρόγραμμα είναι εκτός στόχου», ανέφερε το μέλος της ΕΚΤ. Τόνισε δε πως η Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσει τη σκληρή δουλειά για να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της και να φτιάξει τα δημόσια οικονομικά της. Συγκεκριμένα, το μέλος της ΕΚΤ δήλωσε πως η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει τα «σχετικά μεγάλα» δημοσιονομικά ελλείμματα για το 2013 και 2014 και να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στον εργασιακό κλάδο. Ακόμη, η Ελλάδα χρειάζεται να προχωρήσει με περαιτέρω μέτρα για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και να διαχειριστεί το θέμα με αυτές που είναι μη βιώσιμες.
Πρόσθεσε ακόμη ότι «η Ελλάδα μπορεί να μην ήταν καλά προετοιμασμένη να ενταχθεί στην ευρωζώνη, και η ΕΚΤ και οι άλλοι να έχουν υποτιμήσει τη ραγδαίως επιδεινούμενη κατάσταση, αλλά εγώ, εμείς, προτιμούμε η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ». Αναφορικά με την ανάληψη των καθηκόντων του υπουργείου Οικονομικών από τον Γιάννη Στουρνάρα, ο κ. Άσμουσεν τόνισε πως έχει συναντήσει τον Γ. Στουρνάρα κάποιες φορές στο παρελθόν και θα προσπαθήσει να τον συναντήσει το συντομότερο δυνατό για να εργαστούν για τα θέματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
Προειδοποίησε ωστόσο πως τα αποτελέσματα της Συνόδου δεν κάνουν τίποτα για να αλλάξουν την κατάσταση της Ελλάδα. «Δεν θα πρέπει να υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι η έκβαση αυτή θα μειώσει με κάποιον τρόπο τις ανάγκες για προσαρμογή που έχει η Ελλάδα», τόνισε.