Περαιτέρω επιδείνωση παρουσίασε τον Ιούνιο ο τομέας της ελληνικής μεταποίησης.
Σύμφωνα με την έρευνα της Markit ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) σημείωσε τον Ιούνιο πτώση στις 40,1 μονάδες, από 43,1 το Μάιο.
Ο δείκτης, που παρέμεινε κάτω από τις 50 μονάδες που διαχωρίζουν τη συρρίκνωση από την επέκταση, κατέγραψε τη δεύτερη χαμηλότερη τιμή της ιστορίας του, μετά το αρνητικό ρεκόρ των 37,7 μονάδων τον περασμένο Φεβρουάριο.
Ο όγκος των νέων παραγγελιών μειώθηκε με τον εντονότερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων μηνών, λόγω και της εξασθενημένης ζήτησης, επηρεάζοντας αρνητικά την παραγωγή. Πτωτικά κινήθηκαν οι παραγγελίες από το εξωτερικό, οι οποίες συρρικνώθηκαν με τον υψηλότερο ρυθμό της τελευταίας διετίας.
«Οι συνεχιζόμενες δυσκολίες πρόσβασης σε κεφάλαια και οι απαιτήσεις από τους προμηθευτές για την πραγματοποίηση πληρωμών με μετρητά επισημάνθηκαν και πάλι από μέλη του πάνελ κατά τη διάρκεια του Ιουνίου και επέφεραν προφανείς αρνητικές επιπτώσεις στις αγορές προμηθειών και στην παραγωγή», σχολίασε ο Πολ Σμιθ, οικονομολόγος της Markit.
«Σε αυτά ήρθε να προστεθεί η μείωση των νέων παραγγελιών εξαγωγών με τον εντονότερο ρυθμό σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών, ως αποτέλεσμα της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας», συμπλήρωσε.
«Το γεγονός αυτό συνιστά ένα ακόμα πλήγμα για τους κατασκευαστές, οι οποίοι ήλπιζαν ότι η ζήτηση από το εξωτερικό θα αποτελούσε μία από τις λιγοστές πιθανές οδούς για τη βελτίωση της υγείας των επιχειρήσεων», σημείωσε.
Αντιδρώντας στην περιορισμένη ζήτηση και το πλεονάζον παραγωγικό δυναμικό, οι Έλληνες κατασκευαστές προχώρησαν σε νέες περικοπές προσωπικού, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μείωσαν τις ώρες εργασίας και παρέτειναν τη διάρκεια διακοπών των εργαζομένων τους.
Σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τις πωλήσεις τους, οι κατασκευαστές συνέχισαν να προσφέρουν εκπτώσεις.
Οι τιμές εκροών υποχώρησαν για δέκατο συνεχή μήνα.
Ανοδικά κινήθηκαν, ωστόσο, οι τιμές εισροών, αν και ο ρυθμός αύξησής τους ήταν ο χαμηλότερος από το Νοέμβριο του 2009.