Συμφιλιωτική ήταν, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας Νίκο Νικολόπουλο, η τριμερής συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί για τα προβλήματα της Χαλυβουργίας Ελλάδος.
«Θέλω να πιστεύω ότι σήμερα διεφάνη μια αχτίδα αισιοδοξίας και ότι η Χαλυβουργία μπορεί να επαναλειτουργήσει πολύ σύντομα», δήλωσε ο κ. Νικολόπουλος μετά από τη συνάντηση στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των εργαζομένων και νομικοί εκπρόσωποι της διοίκησης του εργοστασίου.
Διευκρίνισε πάντως ότι η προσπάθεια του Υπουργείου Εργασίας «σε κάθε περίπτωση, είναι μεσολαβητική και συμφιλιωτική» και πρόσθεσε πως θα συνεχιστεί από την πλευρά της κυβέρνησης.
«Ευχή μου και ελπίδα μου, να ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία του εργοστασίου και η επόμενη συνάντησή μας με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και της επιχείρησης, να είναι εκεί, στον χώρο παραγωγής. Γιατί κάθε χώρος εργασίας είναι χώρος ελπίδας», πρόσθεσε ο υφυπουργός Εργασίας.
Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στη Χαλυβουργία Ελλάδος απεργούν από τον περασμένο Οκτώβριο, αρνούμενοι την υπογραφή επιχειρηματικής σύμβασης και ενώ η επιχείρηση έχει προχωρήσει έκτοτε σε απολύσεις 93 ατόμων.
Από το γραφείο του υφυπουργού Εργασίας ανακοινώθηκε ότι πριν από τη σημερινή συνάντηση εργαζόμενοι του εργοστασίου είδαν τον κ. Νικολόπουλο και του εκδήλωσαν την πρόθεση να επιστρέψουν άμεσα στην εργασία τους.
Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι «ο κ. Νικολόπουλος τους υπογράμμισε πως το δικαίωμα στην εργασία είναι εξίσου σεβαστό με το δικαίωμα στην εργασιακή διεκδίκηση, εκφράζοντας την αισιοδοξία του πως το πρόβλημα δεν είναι άλυτο και ότι πολύ σύντομα μπορεί να επανέλθει η εργασιακή ειρήνη στην Χαλυβουργία του Ασπροπύργου».
Χθες ο υφυπουργός Εργασίας είχε άτυπη συνάντηση με τους εκπροσώπους της διοίκησης της επιχείρησης κατά την οποία πρότεινε να σταματήσουν άμεσα οι απολύσεις. Μεταξύ άλλων τόνισε πως «σε περιόδους ύφεσης και τρομερής ανεργίας πρέπει να εξευρίσκονται λύσεις που να διασφαλίζουν την εργασιακή ειρήνη και τις θέσεις εργασίας». Παράλληλα, επέμεινε «στη γρήγορη εξεύρεση λύσης στο μεγάλο πρόβλημα, με κοινωνικές διαστάσεις που έχει δημιουργηθεί στη Χαλυβουργία».
Η διοίκηση της εταιρείας, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, παρέδωσε απαντητικό υπόμνημα, εξηγώντας ότι πρέπει να ανοίξουν πρώτα οι πόρτες του εργοστασίου και μετά να ξεκινήσει ο διάλογος σε υγιείς βάσεις με ενεργό το εργοστάσιο.
Το χρονικό των κινητοποιήσεων
Οι εργαζόμενοι στον Ασπρόπυργο βρίσκονται σε απεργία από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν η διοίκηση της εταιρείας τους πρότεινε την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης. Η σύμβαση, που θα είχε ισχύ έως τις 29 Φεβρουαρίου του 2012, προέβλεπε τον περιορισμό των ωρών εργασίας σε πέντε την ημέρα με πενθήμερο, παράλληλα με τη διατήρηση του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών που αντιστοιχεί στην οκτάωρη εργασία.
Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν με τους εργαζομένους να αρνούνται την υπογραφή οποιασδήποτε επιχειρησιακής σύμβασης, επειδή, όπως υποστήριζαν, κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο την υπεροχή των κλαδικών συμβάσεων.
Η διοίκηση του εργοστασίου απάντησε με απολύσεις κάθε μήνα και μέχρι σήμερα έχουν απολυθεί συνολικά 93 άτομα. Μετά από εξώδικη διαμαρτυρία 77 εργαζομένων κατά του σωματείου, με την οποία ζητούσαν μυστική ψηφοφορία για τη συνέχιση της απεργίας, η εργοδοτική πλευρά προσέφυγε στη Δικαιοσύνη.
Η υπόθεση συζητήθηκε στις 29 Μαΐου και στις 5 Ιουνίου, το δικαστήριο έκρινε την απεργία παράνομη, επειδή η απόφαση της συνέλευσης του σωματείου είχε ληφθεί χωρίς μυστική ψηφοφορία και χωρίς να ειδοποιηθεί 24 ώρες πριν την έναρξή της η επιχείρηση, όπως απαιτεί ο νόμος. Όμως, μια μέρα πριν από τη συζήτηση στο Δικαστήριο, το σωματείο είχε πραγματοποιήσει γενική συνέλευση, αυτή τη φορά με κάλπη, που με ψήφους 204 υπέρ και 42 κατά, αποφάσισε νέες εικοσιτετράωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.
Στις 21 Ιουνίου, στην είσοδο της εταιρείας στον Ασπρόπυργο έγιναν και συμπλοκές όταν οι απεργοί απαγόρευσαν την είσοδο σε 40 περίπου εργαζόμενους, που επιθυμούσαν να εργασθούν επικαλούμενοι την απόφαση του δικαστηρίου.