Τρέχει και δεν φτάνει το υπουργείο Υγείας εν αναμονή της επίσκεψης της τρόικας, καθώς η φαρμακευτική δαπάνη βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης.
Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος άφησε μετέωρους τους στόχους με αποτέλεσμα να παρατείνεται η έκδοση υπουργικής απόφασης βάσει της οποίας οι γιατροί θα χρεώνονταν με ποινή ύψους ενός ευρώ για κάθε χειρόγραφη και όχι ηλεκτρονική συνταγή.
Το μέτρο εντασσόταν στη συνολικότερη προσπάθεια εξάπλωσης της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ωστόσο φαίνεται πως προσωρινά παγώνει.
Αιτία είναι σύμφωνα με πηγές, τα συχνά προβλήματα που παρουσιάζονται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με αποτέλεσμα οι χειρόγραφες συνταγές να είναι σε κάποιες περιπτώσεις μονόδρομος ακόμη και για εκείνους τους γιατρούς που έχουν συμμορφωθεί με τα νέα μέτρα.
Την έντονη αντίδρασή τους εξέφρασαν οι γιατροί και έτσι το υπουργείο Υγείας θα ρίξει μια δεύτερη ματιά στο θέμα.
Όπως προκύπτει από στοιχεία της ΗΔΙΚΑ – υπεύθυνη για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση – έχουν πιστοποιηθεί στο σύστημα 38.000 γιατροί, αριθμός που εκτιμάται ότι αντιστοιχεί περίπου στο 80% των γιατρών.
Παράλληλα, έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει η τήρηση του κλειστού προϋπολογισμού για τη μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη που δεν πρέπει να ξεπερνά τα 240 εκατ. ευρώ. Πηγές ανέφεραν χτες ότι τα ακριβά νοσοκομειακά σκευάσματα τα οποία χορηγούνται σε ασφαλισμένους που δεν νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αλλά αντιμετωπίζουν σοβαρές και χρόνιες ασθένειες, όπως για παράδειγμα η σκλήρυνση κατά πλάκας, έχουν φουσκώσει τον λογαριασμό των Ταμείων.
Αυτός είναι και ο λόγος που προτείνουν έναν νέο τρόπο υπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης, ο οποίος θα αφορά αποκλειστικά τα εξωνοσοκομειακά φάρμακα και συνεπώς θα αποκλείει τα ακριβά σκευάσματα που χορηγούνται από τα νοσοκομειακά φαρμακεία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η τακτική αυτή ακολουθείται στις χώρες του εξωτερικού, προσθέτοντας ότι στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις η ελληνική πλευρά παρέλειψε να επιμείνει στο αντίστοιχο αίτημα.
Ήδη όμως το τεχνικό επιτελείο της τρόικας το οποίο εξέτασε διεξοδικά τα δεδομένα που αφορούν στη φαρμακευτική δαπάνη από την περασμένη εβδομάδα έκανε σαφές ότι οι δανειστές της χώρας αφήνουν στενά περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης των σχετικών μέτρων.