Χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη τόνισε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, χαιρετίζοντας τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.
«Την τελευταία εβδομάδα οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε σημαντικά βήματα προόδου προς σωστή κατεύθυνση», σχολίασε σε ομιλία της στο Τόκιο. «Πρέπει, όμως, να γίνουν περισσότερα», έσπευσε να συμπληρώσει.
Όπως επεσήμανε η κα. Λαγκάρντ, η αποτελεσματικότητα των μέτρων που αποφασίσθηκαν κατά τη σύνοδο κορυφής θα εξαρτηθεί από την ταχεία και αυστηρή εφαρμογή τους.
Προκειμένου να ξαναβρεθεί η οδός της ευημερίας, η επικεφαλής του ΔΝΤ εκτιμά πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να εργασθεί προς τρεις κατευθύνσεις: να αγωνιστεί κατά του χρέους, να μεταρρυθμίσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να εξασφαλίσει μια σταθερή ανάπτυξη.
«Οι χώρες πρέπει να δράσουν με αποφασιστικό τρόπο στο θέμα του δημόσιου χρέους. Σε υπερβολικά πολλές αναπτυγμένες χώρες, ασκεί ισχυρή πίεση στην ανάπτυξη», σημείωσε, κάνοντας πάντως τη διάκριση ανάμεσα στις χώρες «που πιέζονται από την αγορά» και πρέπει να σπεύσουν χωρίς καθυστέρηση και άλλες, όπως οι ΗΠΑ, όπου «η προσαρμογή μπορεί να είναι πιο σταδιακή για να μην μπει σε κίνδυνο η ανάκαμψη».
Σχετικά με τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα, συμφώνησε πως έγιναν πρόοδοι, ιδιαίτερα μέσω των συμφωνιών «Βασιλεία ΙΙΙ» για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά υποστήριξε πως παραμένουν ανεπαρκείς. «Αν μας ρωτούν αν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι σήμερα πιο ασφαλές απ΄ ό,τι πριν από την πτώχευση της τράπεζας Lehman Brothers απαντώ ‘όχι ακόμη’».
Το Τόκιο αποτελεί τον πρώτο σταθμό της περιοδείας της κ. Λαγκάρντ στην Ασία. Αύριο Σάββατο θα εκφωνήσει ομιλία σε πανεπιστήμιο της ιαπωνικής πρωτεύοσυας, ενώ από τις 8 ως τις 10 Ιουλίου θα βρεθεί στην Τζακάρτα και στις 11 και 12 θα είναι στην Μπανγκόκ, όπου πρόκειται να συμμετάσχει σε οικονομικό σεμινάριο που συνδιοργανώνεται από το ΔΝΤ.