Ποιοι έχουν περισσότερους λόγους να εγκαταλείψουν το ευρώ

Επανέρχονται στο προσκήνιο τα σενάρια αποχωρήσεων από τη ζώνη του ευρώ, και αυτή τη φορά δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, αλλά και μεγαλύτερες οικονομίες, όπως εκείνη της προσφάτως υποβαθμισμένης Ιταλίας.

 

Ανάλυση της Bank of America Merrill Lynch, που υπενθυμίζει τον κίνδυνο οικειοθελούς αποχώρησης από το κοινό νόμισμα, επισημαίνει ότι η Ιταλία, και έπειτα η Ιρλανδία, θα είχαν τους περισσότερους λόγους να αποχωρήσουν από την Ευρωζώνη από ό,τι η Ελλάδα ή άλλες χώρες -πληττόμενες ή μη από την κρίση.

 

Η ανάλυση της Bank of America Merrill Lynch βασίζεται στην ανάλυση κόστους-απόδοσης και τη θεωρία παιγνίων και όπως μεταδίδει το Bloomberg, τα συμπεράσματά της δείχνουν πως οι αγορές ίσως υποτιμούν το ενδεχόμενο οικειοθελούς αποχώρησης οικονομιών από την Ευρωζώνη.

 

Η Ρώμη, υποστηρίζει η ανάλυση, έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να επιτύχει μία συντεταγμένη επιστροφή σε κοινό νόμισμα, διαφυλάσσοντας μέρος του οφέλους που θα είχε η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της, ενώ σε ανάλογη θέση εκτιμάται ότι βρίσκεται και το Δουβλίνο.

 

Όσον αφορά σε μια ενδεχόμενη οικειοθελή αποχώρηση της Γερμανίας, εκτιμάται πως παρότι το Βερολίνο έχει μεν την μεγαλύτερη οικονομική ισχύ από τους «17» να τα βγάλει πέρα μόνο του, έχει τα λιγότερα κίνητρα από όλους. Σε ανάλογη θέση, για διαφορετικούς λόγους, βρίσκονται και η Αυστρία, η Φινλανδία και το Βέλγιο.

 

Από τις χώρες που πλήττονται από την κρίση, η Ισπανία έχει τα λιγότερα κίνητρα οικειοθελούς αποχώρησης, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται κάπου στη μέση.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ