Χάνει στροφές επί έξι συνεχόμενα τρίμηνα -για ενάμιση έτος δηλαδή- η κινεζική Οικονομία. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας έδειξαν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας επιβραδύνθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους στο 7,6%, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό που καταγράφεται από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
Το πρώτο τρίμηνο του 2012 ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας ήταν 8,1% και οι ειδικοί ανέμεναν μεν περαιτέρω συρρίκνωσή του, αλλά προέβλεπαν ότι θα πέσει στο 7,7%. Το μεγαλύτερο από το αναμενόμενο φρενάρισμα της δεύτερης σε ΑΕΠ στον κόσμο (μετά από την αμερικανική) οικονομίας συνδυάστηκε και με άλλα αρνητικά στοιχεία, όπως είναι η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των κινεζικών εξαγωγών το πρώτο εξάμηνο στο 9,2% από το… 24% που ήταν το πρώτο εξάμηνο του 2011. Αιτία της κάμψης είναι η μεγάλη μείωση των κινεζικών εξαγωγών προς τις δοκιμαζόμενες από την κρίση και σε πολλές περιπτώσεις την ύφεση χώρες της Ευρώπης.
Οι εξελίξεις αυξάνουν την πίεση προς τον πρωθυπουργό της χώρας Γουέν Ζιαμπάο να υιοθετήσει αναπτυξιακά μέτρα, που θα τονώσουν την οικονομία. Η υποχώρηση, άλλωστε, του κινεζικού πληθωρισμού στο 2,2%, που ανακοινώθηκε πρόσφατα, θεωρείται από τους ειδικούς ότι λύνει τα χέρια στον Ζιαμπάο.
Η προσδοκία αναπτυξιακού πακέτου στην Κίνα ανέβασε το ηθικό των επενδυτών την Παρασκευή στις διεθνείς αγορές. Αργά το απόγευμα στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE-100 ενισχυόταν κατά 1,03%, στο Παρίσι ο CAC-40 ενισχυόταν κατά 0,95%, ενώ στη Φραγκφούρτη ο DΑΧ ενισχυόταν κατά 1,63%. Στη Νέα Υόρκη ο Dow Jones έπειτα από μία ώρα συναλλαγών ενισχυόταν κατά 0,96%, ο Nasdaq κατά 0,69% και ο S&P 500 κατά 0,84%.
Το ευρώ έκανε ένα άλμα στα 1,2245 δολάρια από τα 1,2203 δολάρια, που είχε υποχωρήσει τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Στις αγορές πετρελαίου επικρατούσαν επίσης ανοδικές τάσεις. Στο Λονδίνο η τιμή του Brent ενισχυόταν κατά 83 σεντς στα 101,90 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού ενισχυόταν κατά 68 σεντς στα 86,76 δολάρια το βαρέλι.
Τις τιμές των μετοχών και το ευρώ ευνόησε, πάντως, την Παρασκευή και η πτώση του δανειακού κόστους της Ιταλίας, λίγες ώρες μετά την… υποβάθμιση της χώρας από τον οίκο Moody’s. Διότι η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι πούλησε τριετή ομόλογα συνολικής αξίας 3,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,65%, σαφώς χαμηλότερο από το 5,3% που είχε αναγκαστεί να δώσει στην προηγούμενη έκδοση ανάλογης διάρκειας ομολόγων που είχε κάνει στις 14 Ιουνίου.
Το επιτόκιο του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχώρησε χθες για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, πέφτοντας κάτω από το 6%.